Site coolinaria.ro

Bucataria Americii Latine


Bucataria Americii Latine In mod cert, bucataria Americii Latine este bogata, atat in retete, cat si in alimente. De la retetele bastinasilor, prin diverse influente, s-a ajuns la ceea ce exista astazi. Ca mai toate bucatariile, a preluat cate ceva de la asiatici, europeni si africani.
Evident, si asezarea geografica a contat mult. Tocmai de aceea, de la zona la zona difera unele ingrediente si tehnica de gatire.

Bucataria Americii Latine se imparte in caraibiana, cubaneza, haitiana, braziliana, argentiniana etc. Mancarea de baza in Caraibe consta in fructe de mare si orez. Evident, diferente apar de la insula la insula.
Bucataria cubaneza, in schimb, e un mix spaniol, african si caraibian. Nu degeaba, condimentele cubaneze sunt gatite prin tehnici spaniole si africane. Uneori se simte si influenta asiatica, prin folosirea orezului.

Despre bucataria Americii Latine
- principala metoda de a gati o constituie gratarul;
- alimentul specific este quinoa;
- quinoa, cartofii si fasolele sut cultivate pe arii foarte largi;
- datorita asezarii geografice (deschidere la mare si ocean), pestele si fructele de mare nu lipsesc;
- carnea de vita este preferata in detrimentul celei de porc, spre exemplu;

- predomina fructele tropicale;
- cel mai utilizat condiment este coriandrul, urmat de diverse soiuri de ardei iute;
- simbolul culinar al Peru-ului este Aji Pepper (varietate de ardei iute);
- produsele lactate nu lipsesc, dar in America de Sud nu se prepara branzeturi maturate intens, cum ar fi cascavalul;
- In est predomina culturile de manioc, o cereala din care se face painea.

Retetele Americii Latine
- Saltenas (din Bolivia). Sunt niste pateuri cu mazare, cartofi si tocana de carne de pui sau vita, servite mai ales la micul dejun;
- Pastel de choclo (Chile). Consta in foietaj din faina de porumb, cu carne de vita tocata si asezonata cu oregano, usturoi, ceapa, chimen etc.;
- Bandeja paisa (Columbia). Contine: paine, ou prajit, sorici de porc prajit, friptura, fasole rosii. Adesea, e servita cu avocado si banana;

- Ceviche (Ecuador). Fructe de mare maruntite si lasate la marinat, in frigider, intr-un mix de ulei de masline, suc de lamaie/lime si sare. Ceviche se poate manca simplu ori cu cartofi dulci si porumb fiert;
- Sopa Paraguaya (Paraguay) e un tip de paine pregatit cu unt sau untura de porc si faina de porumb, amestecate cu branza proaspata;
- Churrasco (Uruguay) - carne de vita la gratar.

Bauturile Americii Latine
- vinul. Se spune ca cel mai mare producator de vinuri de acolo este Chile;
- Pisco (brandy facut din struguri de tip Muscat);
- cafeaua. Nu degeaba cele mai scumpe sortimente de cafea provin din America de Sud;
- Ponche Crema (albus batut cu lapte condensat, apoi fiert si condimentat cesenta de rom si scortisoara. Se serveste de Craciun);
- ceaiuri: de hibiscus, Horchata, Atocle, Mate etc.

Autor:  Alina Tibichi