Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru fructe la gratar


Sfaturi pentru fructe la gratar De ce sa pregatesti fructe la gratar, in loc sa le consumi proaspete? Pentru ca sunt delicioase atunci cand sunt caramelizate in zaharul propriu, isi intensifica savoarea si capata o textura aparte.
In plus, nu pierzi timp. In general, majoritatea fructelor se coc la grill in 3-5 minute.

Bine de stiut
- curata foarte bine gratarul, apoi incinge-l. Astfel, fructele nu se vor mai lipi de el;
- unge fructele cu putin ulei de masline sau de nuci ca sa nu se lipeasca ori sa se usuce;
- ai grija ca focul sa fie moderat. Daca intensitatea flacarii este mare, atunci zaharurile din fructe vor arde, dand un gust de ars;

- pentru gratar nu ai neaparata nevoie de fructe perfect coapte. Foarte posibil ca din cele coapte sa se rupa bucatele din cauza caldurii;
- cu cat este fructul mai mare, cu atat e mai usor de facut la grill. Daca feliile sunt suficient de mari, nu vor cadea de pe gratar;

- daca fructele sunt mici, pune-le in betisoare de frigarui sau pe un gratar dublu;
- nu curata fructele de coaja. Astfel, nu se vor rupe bucatele din fruct. Chiar si bananele le poti face la grill intregi, nedecojite;

- daca ai fructe de mai multe feluri, pregateste-le la grill mai intai pe cele tari, apoi pe cele moi. Astfel, nu pierzi timp;
- supravegheaza focul tot timpul. Fructele sunt gata in maxim 5 minute;

- fructele suculente (ananas, prune, piersici etc.) trebuie facute la foc mai intens, direct pe grill. Ca sa aiba gust si mai bun, injumatateste-le (se vor coace foarte bine chiar si in interior);
- in functie de fructe, alege metoda corecta de gatit la gratar. In cazul unora poti sa le si afumi;

- daca vrei sa faci un desert cu fructe mai deosebit, unge fructele cu miere de albine, unt, sirop sau lapte de cocos, lichior de fructe, sirop de artar, vin etc., apoi presara zahar si condimente (nucsoara, scortisoara etc.);

Avantajul fructelor la gratar consta in faptul ca le poti manca si calde, si reci. Unele sunt chiar mai bune reci.

Foto: Flickr

Autor:  Alina Tibichi