Site coolinaria.ro

Totul despre mustar


Totul despre mustar Unul dintre cele mai cunoscute condimente din lume este mustarul. Il folosim intr-atat de mult, incat mititeii, hot-dog-ul ori sandvisurile parca nu au acelasi gust fara el. Mai mult, il trecem pe lista ingredientelor atunci cand pregatim sosuri, dressinguri, marinate si supe.

Cum se obtine mustarul?
Se amesteca seminte de planta de mustar cu sare, apa, suc de lamaie sau alte lichide (uneori chiar si cu condimente). Pasta rezultata are diverse culori, in functie de ingrediente si tehnica de pregatire.

Despre mustar
- se crede ca romanii au fost primii care l-au folosit ca ingredient. Ei au amestecat suc de struguri (must) cu seminte de mustar;
- in secolele al IV-lea – al V-lea, mustarul se facea din: boabe de mustar, seminte de coriandru, telina, otet, oregano, cimbru, miere de albine, ceapa, ulei, marar etc.;
- in Anglia, initial, mustarul se pregatea din seminte de mustar, scortisoara, faina si vin ori otet;

- se prepara in borcane de sticla, sticle de plastic sau vase de metal;
- in Olanda si nordul Belgiei, se pregateste des o supa speciala din: mustar, smantana, patrunjel, bacon sarat si usturoi;
- gustul mustarului este dat de soiul de mustar folosit, de ingrediente (inclusiv concentratia de acid), de modul de preparare si de temperatura;

- lichidele fierbinti si acizii mai puternici fac ca mustarul sa fie mai putin picant;
- daca pui mustar in mancare in timpul gatirii, isi pierde destul de mult din efect;
- uleiul de mustar poate fi extras din pleava si faina de mustar;
- sub forma de pudra, mustarul nu este la fel de puternic.

Cum se pastreaza mustarul
- intrucat are proprietati antibacteriene, nu e necesar sa fie tinut in frigider;
- daca nu e pus la rece, isi pierde mai repede din gustul picant;
- mustarul trebuie depozitat intr-un recipient sterilizat, inchis etans, intr-un loc racoros si ferit de lumina;
- daca da semne ca se usuca, trebuie amestecat cu otet sau vin;
- daca e tinut mult timp in afara frigiderului, poate sa prinda un gust usor amar.

Tipuri de mustar
- cel facut din planta de mustar alb are o aroma mai putin picanta decat cel negru si brun;
- mustar galben. Cel mai utilizat sortiment de mustar in Canada si SUA. Are un gust usor picant. Uneori e colorat cu turmeric;
- mustar brun picant. Este mai picant decat cel galben;
- mustar cu bere. Otetul e inlocuit cu bere;

- mustar Dijon. Poarta numele lui Jean Naigeon of Dijon, cel care a inlocuit acidul (obtinut din struguri nu tocmai copti) cu otet, ca in reteta traditionala. A fost creat in 1856. Astazi, contine mai mult vin alb decat suc din fructe crude;
- mustar cu cereale integrale;

- mustar cu miere de albine. Se foloseste la sandvisuri. Poate fi amestecat si cu otet si/sau ulei de masline atunci cand vrei sa pregatesti un dressing de salata;
- mustar cu fructe. Prima data, aceste ingrediente au fost amestecate in secolul al XIV-lea. Exemple: mustar cu mar, cu portocale si miere, cu ananas si miere etc.;

- mustar picant. Se folosesc seminte de mustar brun sau negru. Mustarul rusesc este foarte picant;
- mustar aromat. Contine bere sau bauturi distilate, dar fara alcool. Exemple: mustar Jack Daniels, mustar cu coniac, mustar cu brandy etc.;
- mustar dulce (de Bavaria). Este indulcit cu miere de albine sau sos de mere. Predomina in Austria si Elvetia.

De asemenea, se stie ca mustarul este bun pentru sanatate, putand trata probleme cardiovasculare si respiratorii.

Autor:  Alina Tibichi