Site coolinaria.ro

Cum se macereaza fructele


Cum se macereaza fructele Prin macerare se intelege inmuierea sau ruperea in bucatele a fructelor si legumelor, sub actiunea unui lichid. Uneori, este confundata cu marinarea. Aceasta din urma presupune cufundarea alimentelor intr-un mix, adesea cu acid, inainte de a fi gatite.
La macerat pot fi puse atat fructe crude, cat si fructe conservate sau uscate.

Mai intai, trebuie sa le tai la dimensiunea dorita. Oricum, este evident ca marul trebuie cel putin injumatatit pentru a absorbi din aroma lichidului. In schimb, zmeura si capsunile pot fi puse intregi. Daca sunt conservate ori uscate, lasa-le asa

Apoi, fructele se pun intr-un bol din material non-reactiv, dupa care sunt acoperite cu lichid aromat. Poti folosi: vin, otet, lichior, suc etc. Daca doresti, pune peste ele diverse condimente (scortisoara, ghimbir, vanilie, miere de albine etc.). La final trebuie sa acoperi bolul cu un capac si sa-l lasi cel putin o jumatate de ora.

Cat timp stau asa, ele absorb lichidele si condimentele in care sunt puse. Astfel se inmoaie si isi schimba aroma. Macerarea o poti face si cu zahar. Presara cat crezi de cuviinta peste fructe. Dupa un timp, vei observa ca au inceput sa lase suc propriu.

Bine de stiut
- cele mai bune rezultate le obtii dupa cel putin o jumatate de ora sau chiar peste noapte;
- macerarea se poate face, uneori, cu ulei vegetal sau de masline;
- macerarea ajuta la producerea unor bauturi alcoolice aromate, cum ar fi lichiorul;
- fructele proaspete trebuie puse la macerat, de obicei, cu pana la 48 de ore inainte de a fi servite cu un preparat;

- macerarea fructelor uscate se poate face in avans cu cateva saptamani. In tot acest timp, ele se depoziteaza in frigider, acoperite;
- unii bucatari sunt de parere ca o temperatura mai ridicata nu grabeste rezultatul final. Altii spun, in schimb, ca o incalzire usoara (nicidecum fierbere) precipita inmuierea fructelor uscate (cirese, stafide);
- fructele nu se vor altera daca adaugi bauturi cu un grad mai mare de alcool.

Ce poti pune peste fructe
- lichior, bauturi spirtoase;
- otet balsamic, de cidru, de sampanie, de vin rosu;
- scortisoara, piper, anason;
- miere de albine, sirop de artar, nectar de agave;
- zeama si coaja de lamaie;
- ghimbir;
- ierburi proaspete tocate;
- esente de vanilie si migdale etc.

Foto: Flickr

Autor:  Alina Tibichi