Site coolinaria.ro

Totul despre varza de Bruxelles


Totul despre varza de Bruxelles Varza de Bruxelles face parte din aceeasi familie a cruciferelor ca si broccoli. Pentru ca a fost cultivata pe arii largi in jurul Bruxelles-ului, si-a primit numele de la acest oras.

Varza de Bruxelles este o sursa de: vitamine (A, B, C, K), acid folic, fibre dietetice, sinigrina (glucosinat care poate preveni cancerul de colon), betacaroten, fitonutrienti, mangan, acizi grasi omega-3, potasiu, fier, fosfor, magneziu, niacina, calciu etc.

Selectie si depozitare
- alege varza tare, compacta si de un verde intens;
- nu cumpara varza cu pete galbene sau frunze moi;
- trebuie pastrata in frigider, dar fara sa o speli sau sa o cureti. Astfel, rezista pana la 10 zile, in punga;
- daca trebuie pusa in congelator, mai intai e oparita 3-5 minute. Rezista pana la un an;
- cand e consumata, trebuie spalata sub un jet de apa pentru a indeparta orice urma de mizerie.

Sfaturi pentru gatit varza de Bruxelles
- poate fi prajita, pusa in supa, fiarta, pregatita la cuptor;
- daca e gatita cum trebuie, e putin crocanta si are o textura densa si un gust usor dulce;
- mai intai se taie baza, apoi se curata. Cand e pusa la aburi sau la fiert, este indicat sa-i crestezi tulpina sub forma de cruce. Astfel, caldura patrunde pana in mijlocul verzei;
- poate fi servita cu mustar cu miere de albine;

- ca sa gatesti varza mult mai repede si uniform, tai-o in parti egale, las-o asa in jur de 5 minute, la temperatura camerei, apoi pune-o la aburi pentru inca 5 minute;
- varza se pune in tigaie, intr-un singur strat, apoi se toarna suficienta apa peste ea. Se fierbe cu sare si unt;
- daca lasi varza la fiert mai mult decat trebuie, va avea un miros neplacut, din cauza compusilor sulfurici eliberati.

Cum se serveste
- drept gustare, fie simpla, fie cu sare si piper;
- in combinatie cu nuci, ceapa rosie si branza feta;
- cu ulei de masline si otet balsamic etc.

Beneficii pentru sanatate
- poate scadea colesterolul;
- fibrele pe care le contine favorizeaza digestia;
- conform unui studiu, imbunatateste rezistenta ADN-ului din celulele albe;
- ne protejeaza de cancer datorita celor patru componente: glucorafanina, glucobrasicina, sinigrina si gluconasturtiina;
- datorita nutrientilor, actioneaza impotriva inflamatiilor;

- reduce riscul afectiunilor cardiovasculare;
- detoxifiaza organismul;
- scade riscul aparitiei cancerului de plamani la nefumatori cu mai mult de un sfert;
- intareste imunitatea datorita continutului de vitamina C;
- este indicata femeilor insarcinate, intrucat are acid folic (esential pentru dezvoltarea armonioasa a fatului) etc.

Fun fact
Chiar daca este o leguma specifica sezonului rece in Marea Britanie, adesea fiind servita cu friptura de Craciun, este si cea mai detestata leguma de acolo, potrivit unui sondaj din 2000.

Autor:  Alina Tibichi