Site coolinaria.ro

Ingrasare si slabire - Efectul Yo-Yo


Ingrasare si slabire - Efectul Yo-Yo Efectul Yo-Yo apare atunci cand te infometezi, sari peste mese ori consumi foarte putine calorii, dupa care renunti la dieta si revii la vechile obiceiuri. Asadar, e vorba de un ciclu slabire – ingrasare. Urmarea? Te ingrasi, si poate chiar mai mult decat aveai initial.

In momentul in care nu primeste tot ce are nevoie, organismul incepe sa conserve energie, adica influenteaza incetinirea metabolismului. In foarte multe cazuri, persoanele care ajung in acest punct renunta la dieta si se intorc la regimul alimentar si la viata de dinainte.

In anumite situatii, metabolismul incetinit inseamna, de fapt, o luare in greutate mult mai accentuata. Ba mai mult, dupa o dieta severa si plina de restrictii, are de pierdut si sistemul muscular.

Cum apare efectul Yo-Yo?
Mai intai, dieta e dusa spre extrem, aproape ca nu contine nici o calorie. Apoi te gandesti ca esti in stare sa renunti la mancare si sa-ti fie bine in continuare. Urmeaza stari depresive si de oboseala, care te influenteaza intr-atat de mult, incat nu te mai simti in stare sa respecti dieta.
In ultima faza, te intorci la regimul de dinainte, la vechile obiceiuri. De data asta, insa, bucuria ca nu mai mananci se transforma in stima de sine extrem de mica. Reluand vechile obiceiuri, inevitabil te ingrasi si foarte posibil sa-ti depasesti greutatea initiala.

Cum este influentata sanatatea de efectul Yo-Yo?
Deprivarea de alimente foarte exagerata inseamna si slabirea masei musculare. Astfel ca imediat ce incepi sa mananci cu adevarat, organismul va absorbi totul si vor aparea iarasi probleme cu greutatea.
In plus, se banuieste ca efectul Yo-Yo ar putea reprezenta si cauza aparitiei hipertensiunii si a colesterolului marit.

Ce este bine sa faci?
- stabileste-ti drept obiectiv o slabire usoara, cel mult moderata;
- daca tot vrei sa renunti la calorii, macar fa-o treptat, pentru ca organismul sa aiba timp sa se obisnuiasca;
- alcatuieste-ti un plan alimentar eficient si respecta-l;
- analizeaza-ti stilul de viata ca sa vezi cand, cum si, mai ales, de ce mananci. Poate suferi de o usoara depresie, spre exemplu, ori ai prea mult timp liber si nu stii cu ce sa-l umpli;

- invata sa-ti stimulezi metabolismul ca sa arda cat mai multe calorii si grasimi. Un stimulent ar fi activitatea fizica;
- nu sari peste micul dejun. Cand ti se va face foame, vei manca mai mult decat trebuie;
- tine o evidenta a evolutiei greutatii si starii tale generale;
- nu trata dieta drept ceva care iti impune restrictii. Pana la urma, te poti juca cu retetele si poti gasi solutii pentru ca mesele sa fie si gustoase, si apetisante, si hranitoare.

Asadar, efectul Yo-Yo afecteaza atat fizicul, cat si psihicul.

Autor:  Alina Tibichi