Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit curry


Sfaturi  pentru gatit curry Curry este la baza un sos indian picant, pregatit cu diverse condimente si raspandit cu mici diferente intr-o mare parte a Asiei de Sud si Sud-Est, insotind cele mai diverse mancaruri.

Afla si tu cum, cu doar cateva ingrediente, iti poti pregati un curry in stil indian ca la carte.

Chiar si cu acelasi set de ingrediente, doar prin varierea cantitatilor, poti sa creezi tot felul de retete.

Poti pregati curry din:
- ghimbir, usturoi, ceapa
- chimion, seminte de coriandru
- pudra de turmeric, pudra de chilli, chilli uscat etc.

Cum se face curry
Toaca ceapa fin. Astfel se vor combina mai bine aromele. Gustul e influentat, totodata, si de cat timp prajesti ceapa. Trebuie sa fie cel putin translucida.
Pentru o savoare si mai puternica, las-o pana se rumeneste. Ca sa nu arda cand o prajesti, presara putina sare.
Pune apoi usturoiul si ghimbirul (tocate marunt). Prajeste-le cateva minute, dar ai grija sa nu arzi usturoiul.
In cazul in care folosesti condimente pudra uscate, amesteca-le mai intai cu putina apa si lasa-le deoparte cateva minute, in timp ce se rumeneste ceapa. Procedand astfel eviti arderea lor.
Condimentele trebuie sa fie gatite 5-10 minute sau chiar mai mult, timp in care isi schimba aroma.
Stii sigur ca poti opri focul cand uleiul se separa de mixtura.

Pasta curry

Sfaturi pentru gatit curry
- toate ingredientele trebuie sa fie pregatite dinainte. Asadar, toaca ceapa, razuieste ghimbirul, zdrobeste usturoiul etc.
- totul se gateste la foc destul de mic;
- uleiul de masline este potrivit pentru curry. Fara el, ingredientele isi pierd din aroma si nu mai sunt la fel de gustoase;
- daca pui apa in condimente cand le prajesti, amesteca in mod constant in ele pana se evapora, iar uleiul incepe sa se separe;
- adauga putin cate putin pudra de chilli si gusta, ca sa stii cand are gustul dorit. Daca pui prea multa, risti sa compromiti preparatul;
- apa se adauga atunci cand condimentele se prajesc, nu cand fierb;
- cand curry este gata, la suprafata se formeaza o pelicula uleioasa. Atunci e momentul sa pui legumele sau alte ingrediente care nu au nevoie de mult timp pentru a se gati;
- curry se tine in frigider pana la 3 zile.

Cum poti repara un curry aproape compromis
- pune cateva linguri de iaurt natural neindulcit. Ai grija ca temperatura sa fie destul de joasa. Cateva minute sunt suficiente pentru gatit;
- transfera o parte din lichid in alta oala, redu-i din cantitate la foc destul de mic, apoi pune-l inapoi in prima oala. Astfel, ingredientele isi vor pastra aroma si nu se vor gati mai mult decat trebuie;
- pentru ingrosare poti folosi si piure de rosii. Curry trebuie gatit apoi 10-15 minute;
- daca pregatesti un curry cu nuca de cocos, pune mai multa crema de cocos pentru ingrosare.
Masala cu ansoa

Exemple de curry
- Masala (turmeric, seminte de chimion, seminte de coriandru, seminte de mustar, radacina de ghimbir, ardei iute rosu, boabe de piper, seminte de schinduf, scortisoara etc.);
- Garam Masala este un mix si mai puternic decat Masala. Se pregateste din: seminte de chimion, coriandru, cardamom, cuisoare, scortisoara, boabe de piper, frunze de dafin;
- Curry dulce si picant se obtine daca amesteci un Masala cu gem de caise incalzit sau daca pui zahar brun si pasta de tomate in curry cu vreo 20-30 de minute inainte de a opri focul;
- Pasta de usturoi si ghimbir etc.

Autor:  Alina Tibichi