Site coolinaria.ro

Bucataria Hong Kong-ului


Bucataria Hong Kong-ului Datorita faptului ca Hong Kong-ul s-a aflat mult timp sub ocupatie britanica si nipona, este imposibil ca bucataria locala sa nu fi fost influentata de acest lucru. Si, pentru ca aproape 98% din populatie este chinezeasca, mancarea chinezeasca e la ea acasa.

Cele mai puternice influente culinare sunt: cantoneze, vestice, nipone, asiatice etc. Acesta este motivul pentru care bucataria Hong Kong-ului este considerata "Paradisul gurmanzilor".

Despre bucataria Hong Kong-ului
- se regasesc toate stilurile de gatit chinezesti, mai ales cel cantonez;
- foarte apreciate sunt restaurantele care ofera mancare traditionala;
- in localuri se gasesc specialitati din China, Thailanda, India, Japonia, SUA etc.
- in restaurante este un numar limitat de servetele oferite in timpul meselor. Exista ideea ca fiecare client vine de acasa cu propriile servetele;
- marimea portiilor este considerabil mai mica, in comparatie cu standardele SUA si ale Canadei;
- datorita influentelor cantoneze, mancarea este usor condimentata;

Mancare Hong Kong

- majoritatea preparatelor sunt servite cu betisoarele;
- la sfarsitul mesei, in foarte multe localuri, se achita 10% din consumatie drept bacsis, plus un dolar pentru diverse centre sau azile de batrani;
- felul principal este servit adesea cu o portie consistenta de taitei sau orez;
- ca urmare a influentelor vestice, au aparut ceaiul cu lapte si tartinele cu oua;
- se crede ca aduce ghinion daca intorci pestele pe partea cealalta. Indicat ar fi ca pestele sa fie dezosat, asadar;
- mancaruri cunoscute: prajitura sotiei, friptura de rata, ceai de ierburi, Abalone (fructe de mare) etc.;
- in tot Hong Kong-ul gasesti tarabe cu mancare pe strada.

Mesele zilei
- se mananca de 5 ori pe zi;
- la micul dejun (dim sum) se servesc un fel de rulouri umplute cu legume, carne, fructe de mare. Poti fi ori sarate, ori dulci;
- la pranz se servesc doua feluri de mancare si un ceai chinezesc. Se mananca la ora 12.00;
- dupa pranz urmeaza ceaiul de dupa-amiaza (ora 15.00). De obicei, e insotit de galusti dulci;

Desert cantonez

- cina este insotita de un desert;
- cina e servita in functie de specificul restaurantului (cantonez, hunan, sichuan etc.). Astfel, poti manca: rata in stil Pekin, salate reci si iuti, burta de vita cu 5 arome, fructe de mare pe piatra etc.;
- dupa cina (la 22.00 sau chiar mai tarziu) se serveste Siu yeh (pentru cei care lucreaza in ture de dupa-amiaza si noapte, e chiar cina in sine. Pentru restul, ceva asemanator cu cina).

Mancaruri din Hong Kong:
- Gow (galusti umplute cu creveti, legume sau carne si cu invelis din pasta de orez);
- Har Gau (galusti cu creveti);
- Shaomai (galusti cu carne de porc);
- Bau (galusti cu carne ori frute de mare, invelis pufos);
- bulgari din cocos;
- prajituri cu castane;
- Youtiao (betisoare din aluat crocant);
- Zongzi (gogosi din orez prajit invelite in frunze de bambus) etc.

Autor:  Alina Tibichi