Site coolinaria.ro

20 de alimente pentru par sanatos


20 de alimente pentru par sanatos Oricine isi doreste sa aiba un par cat mai sanatos. Acest lucru nu depinde, insa, numai de produsele pe care le folosim pentru spalarea si hidratarea lui, ci si de regimul alimentar.

Pentru o podoaba capilara frumoasa, implicit sanatoasa, doctorii ne recomanda sa introducem in dieta zilnica diverse alimente benefice.
Iata care sunt ele si ce importanta au:

1. Somonul este o sursa de proteine, vitamina D (intareste firul de par), acizi grasi omega-3 (ajuta la cresterea parului). Acestia din urma se gasesc si in celulele scalpului, precum si in uleiurile naturale care hidrateaza parul si scalpul.
Daca nu vrei somon, incearca: sardine, hering, macrou, seminte de dovleac, avocado, nuci.
Stridii
2. Crevetii previn caderea parului prin faptul ca au in structura fier, zinc si vitamina B12.
3. Stridiile contin proteine si zinc (previne caderea parului si deshidratarea scalpului).
Alte alimente cu zinc: nuci, oua, carne de vita.
4. Nucile au o cantitate semnificativa de acizi grasi omega-3. In ele mai gasim biotina (previne caderea parului), vitamina E si cupru (da stralucire parului).

Capsuni si kiwi

5. Afine, kiwi, capsuni. Asadar, fructe cu vitamina C (previne ruperea firului de par).
6. Prunele sunt bogate in fier, astfel ca pot preveni decolorarea podoabei capilare, caderea si subtierea ei.
7. Cartofi dulci. In acestia gasim beta-carotenul pe care organismul il transforma in vitamina A (fara aceasta e posibil sa apara matreata). Cartofii dulci pot fi inlocuiti cu: morcovi, mango, dovleac, caise, pepene galben.

Spanac

8. Spanacul contine: vitamina C (mentine sanatatea foliculilor), folati, fier, beta-caroten. Alte variante: kale, broccoli.
9. Lintea are zinc, fier, biotina si proteine. Mai poti incerca si fasolea. Acidul folic din linte ajuta si la oxigenarea adecvata a scalpului si pielii si, implicit, la innoirea celulelor.
10. Morcovii nu sunt recomandati doar pentru o vedere buna, ci si pentru par, datorita faptului ca ajuta la hidratarea scalpului si a podoabei capilare. Un scalp hidratat inseamna un par sanatos.

Morcovi si mazare

11. Mazarea e o sursa buna de vitamina B, zinc si fier, asadar nutrienti necesari pentru par.
12. Ardeiul gras contine multa vitamina C, iar aceasta favorizeaza oxigenarea foliculilor de par. Totodata, ajuta la formarea colagenului si previne ruperea firelor.
13. Orezul brun are si fibre, si proteine, si vitamine.

Cereale integrale

14. Cerealele integrale au multe fibre si stimuleaza cresterea parului.
15. Ceaiul verde are multi polifenoli datorita carora parul este sanatos si fara matreata.
16. Ouale sunt o sursa de: seleniu, zinc, fier. Lipsa fierului inseamna o problema mare cu caderea parului, mai ales la femei. Daca vrei sa mananci si altceva, alege: peste, carne de vita, de pui sau de porc. Asadar, iti trebuie surse de origine animala.

Oua

17. Iaurtul grecesc inseamna: proteine, vitamina B5, vitamina D. Alte surse de vitamine, care ajuta si silueta: branza degresata, branza de vaci, lapte degresat.
18. Carnea de vita asigura un par si un scalp sanatoase pentru ca are vitamina B, proteine, zinc si fier.

Carne de vita

19. Carnea de pasare iti face parul mai rezistent intrucat contine vitamine din complexul B, zinc si fier. Este recomandabil sa mananci si carne de vita, chiar si bacon.
20. Branzica de casa are putine grasimi si este bogata in calciu si proteine. Se recomanda la micul dejun, pentru a revigora parul uscat, lipsit de stralucire. In plus, mai scapam si de cateva kilograme!

Autor:  Alina Tibichi