Site coolinaria.ro

Gatitul este relaxant


Gatitul este relaxant Dupa o zi de munca, abia astepti sa faci orice ca sa te relaxezi. Unii dintre noi citesc, altii merg la film, organizeaza un picnic. Toate acestea, insa, nu pot fi facute chiar asa des pe cat ne-am dori.

Pana la urma, daca iesi de la serviciu si mergi la cumparaturi, apoi te intorci acasa, observi ca s-a cam epuizat timpul tau liber. Cea mai la indemana varianta este sa transformi o activitate casnica intr-un soi de hobby.
Ce zici daca ai invata sa gatesti ori chiar sa aspiri la pozitia de bucatar profesionist?

Daca vrei sa stii sa faci o mancare la fel de gustoasa ca mama sau bunica, renunta la ideea ca statul in bucatarie e doar o corvoada. Imagineaza-ti ca este un fel de excursie montana. Pe masura ce urci muntele tot intalnesti carari si trebuie sa o alegi pe una. Nu poti nici sa cobori, nici sa stai pe loc. Asadar, cauta retete.

Primele retete ar trebui sa fie mai simple, cu putine produse (cel mai bine este sa fie ingredientele de baza, care sa nu lipseasca din nici o bucatarie) si sa necesite un timp destul de mic de gatit.

Retete simple

Nu stii de unde sa faci rost de retete? Mergi la o biblioteca, intra intr-o librarie, cauta pe internet, intreab-o pe mama, deschide caietul cu retete al bunicii, vizioneaza emisiuni culinare la TV.

Dupa ce ai ales reteta, mergi la piata sau la supermarket. Pe rafturi o sa gasesti o multime de produse, care mai de care mai interesante ori mai necunoscute. Bucura-te de ele! Este ca si cum ai imprumuta o carte de la biblioteca pentru simplul fapt ca-ti place coperta. Poate o sa-ti placa si continutul! Nu ai de unde sa stii daca nu incerci.

Nu porni din start cu ideea ca ai de spalat multe vase dupa aceea ori ca s-ar putea sa nu-ti placa rezultatul final. Si daca nu-ti iese? Nu-i nici o problema. Doar nu inseamna ca ai picat un examen important. Data viitoare va fi mai bine. Nu uita ca din greseli se invata.

Gatit la cuptor

Tot nu esti convins(a) de abilitatile tale culinare? Gandeste-te ca astfel faci si economie si ai si grija de sanatatea ta. A manca in oras destul de des inseamna o cheltuiala serioasa. Mai bine iti cumperi produsele si incerci retete acasa. Vei vedea ca din resturile de la o masa poti pregati altceva.

In plus, stii ce mananci. Nu folosesti la fel de multa sare, diminuezi considerabil cantitatea de zahar, renunti la multe grasimi. Spre exemplu, doctorii ne recomanda sa renuntam la sucurile din comert, care contin foarte mult zahar, si sa ne pregatim o limonada cu menta.

Pentru ca, intr-adevar, gatitul sa fie relaxant, creeaza-ti un cadru perfect in bucatarie. Iti place sa asculti muzica? Atunci pune un CD cu cateva melodii preferate. Ai vrea sa citesti ceva, dar timpul este o problema? Alege cartile audio. Iti doresti sa mai schimbi o vorba cu prietena cea mai buna? Invit-o la tine si gatiti impreuna.

Decoratii din legume

Tot experimentand, la un moment dat iti vei dori sa pui pret si pe aspectul estetic al mancarii. Vei cauta si alte moduri de asezare a preparatelor in farfurie. Cum s-ar spune, vei sti sa-ti pui in valoare si sa-ti vinzi marfa.

Bineinteles, dintr-un hobby, foarte posibil sa ajungi sa faci si altceva, cum ar fi sa creezi un blog culinar ori o pagina pe o retea de socializare. Vei arata si altora ce ai facut, vei schimba pareri, vei invata si te vei bucura pentru ca rezultatele sunt pe masura efortului depus.

Autor:  Alina Tibichi