Multi dintre noi isi pregatesc adesea, la micul dejun, cateva oua ochiuri. Aroma de ou prajit si gustul albusului crocant, poate si putin sarat, parca ne fac ziua mai frumoasa.
La fel de bine putem pregati niste
oua posate, acestea fiind varianta mai sanatoasa a ochiurilor.
Nu ai facut niciodata asa ceva? Nu-i nimic. Tine cont de urmatoarele sfaturi si nu vei da gres:
- foloseste
oua cat mai proaspete. Albusul este mai dens, astfel ca nu se imprastie mult, iar membranele care tin galbenusul sunt mai puternice;
- asigura-te ca ai tigaie cu diametru destul de mare, dar care sa nu fie prea adanca;
- pune apa la fiert. In momentul in care da in clocot, redu focul si toarna niste
otet sau zeama de lamaie. Amesteca incet pentru ca bulele de pe fundul vasului sa se ridice. Atunci e momentul in care poti sa pui ouale;
- acidul ajuta la coagularea albusului si nu permite ca apa sa treaca de nivelul de fierbere la foc mic;
- sparge fiecare ou intr-un bol mic sau o ceasca de cafea, apoi cufunda recipientul usor in apa si intoarce-l astfel incat sa versi oul;
- oul se pune incet in apa, nu turnat efectiv;
- poti, de asemenea, sa creezi un
vartej in tigaie, si sa pui oul exact in el;
- daca apa e prea rece, oul se separa. Daca e prea calda, albusul se va intari mai mult decat trebuie;
- fierbe ouale la foc mic. Focul mare va cauza separarea oului inainte de a se gati;
- acopera tigaia sau amesteca usor in lichidul care fierbe, astfel incat oul sa fie in totalitate sub apa;
- daca
oul s-a prins putin de tigaie, desprinde-l usor cu lingura;
- aduna oul cu o lingura cu gauri si pune-l pe prosoape de bucatarie ca sa-l usuci.
De asemenea, poti gati oua posate la baie de aburi. Pentru aceasta ai nevoie de
craticioare din silicon pentru ochiuri. Unge-le cu putin ulei sau unt, apoi sparge ouale in ele, pune-le in apa si acopera oala. Dupa maximum 4-5 minute, poti servi masa.
Autor: Alina Tibichi