Originar tocmai din indepartata China, fructul kiwi se gaseste peste tot, si in piete, si in magazine.
Gustul lui are ceva din aroma capsunilor si a ananasului.
Datorita faptului ca e o sursa buna de
vitamina C, este recomandat mai ales in sezonul rece.
Kiwi poate fi mancat si crud, si gatit.
Unele persoane spun ca mai degraba trebuie consumat crud pentru a nu se distruge vitamina C.
Selectie si depozitare
- cumpara fructe fara pete si care sunt tari, dar nu ca piatra;
- alege fructele in care poti apasa usor cu degetul;
- evita fructele foarte moi, cu diverse pete si vestejite;
- ca sa se coaca, lasa-le cateva zile la temperatura camerei. Ca sa grabesti procesul de coacere, pune-le intr-o punga de hartie, alaturi de un mar sau o banana;
- kiwi poate fi curatat, acoperit cu sirop de zahar si acid ascorbic si pus in congelator. Rezista la 0 grade pana la 10-12 luni.
Sfaturi pentru gatit cu kiwi
- nu este recomandata combinatia de kiwi cu gelatina intrucat fructul contine o enzima care descompune colagenul;
- aceeasi enzima este buna pentru fragezirea carnii si pentru inchegarea laptelui;
- poate fi folosit in retete de Pavlova, pentru smoothie ori pentru pregatirea unei marinate deosebite pentru carne.
Kiwi e sursa de: vitamina C, fibre, potasiu. Nu are deloc colesterol!
Kiwi poate fi mancat nu doar simplu, ci si in combinatie cu carne, spre exemplu.
Ai prin bucatarie niste muschi de porc, unt si vin alb? Incearca atunci reteta
medalioane de porc cu sos de kiwi.
Soteaza vreo 10 minute carnea, apoi pune-o in cuptorul incins in prealabil. In timp ce carnea se gateste, prepara un sos din kiwi, vin alb, zahar si piper si sare. Vei vedea ca, in numai jumatate de ora, cina ta este gata.
Pentru o gustare sau o bautura sanatoasa poti incerca si alte
retete cu kiwi.
Autor: Alina Tibichi