Site coolinaria.ro

Bucataria Ciprului


Bucataria Ciprului Bucataria Ciprului este strans legata de cea greaca, dar are si influente turcesti, italiene si orientale.

Unul dintre cele mai renumite preparate traditionale din Cipru este Halloumi, un sortiment de branza preparat din lapte de capra sau de oaie.
Ea se serveste ca aperitiv, fie simpla, fie la gratar.

Alte informatii despre bucataria Ciprului
- fructele de mare sunt des intalnite in bucataria cipriota. Se mananca: biban de mare, caracatita, calmar etc.;
- din salate nu lipsesc rosiile si castravetii;
- fructe si legume foarte des consumate: fasole verzi, morcovi, salata verde, rosii, mere, struguri, nectarine, pepene rosu, capsuni, curmale;
- cele mai cunoscut ierburi si condimente: patrunjel, telina, cimbru, oregano, piper, menta (foarte importanta in Cipru).

Halloumi

Preparate traditionale din Cipru
- "meze" (aperitiv format din salate reci si calde, combinand pestele si carnea cu verdeturile);
- Souvlaki (carne de vita coapta cu ceapa verde);
- Sheftalia (carnat cipriot la grill din carne de porc sau miel, cu patrunjel si ceapa);
- Pourgouri;
- Afelia (carne de porc cu ciuperci, vin rosu, seminte de coriandru si cartofi);
- Calamari (calmar prajit);

Musaca

- Horiatiki Salata (gogosari, rosii, castraveti, masline, feta, otet, ulei de masline);
- Stifado (friptura de vita cu rosii, ceapa si ierburi aromate);
- Yemista;
- Koupepia;
- musaca (din carne tocata si legume, servita cu sos de lapte, oua si faina);
- Yalanci Dolma (frunze de vita-de-vie umplute cu rosii si orez) etc.

Deserturi cipriote
- Souzouko (se pregateste la diverse festivaluri);
- Glyko (prajitura cu migdale, caise si cirese, servita cu un pahar de apa rece);
- Melomakarona (prajituri cu miere de albine);

Baclava

- Loukoumades (gogosi mici cu miere de albine);
- Kourabiedes (prajiturele cu migdale si zahar pudra);
- Vasilopita (prajitura facuta de Revelion, cu o moneda aurie in ea. Se crede ca persoana la care se nimereste moneda va fi norocoasa tot anul).

Bauturi cipriote
- Commandaria (vin dulce traditional);
- Zivania (alcool facut din struguri);
- Ouzo (alcool aromat cu anason);
- KEO (bere cipriota).

Foto: Wikipedia

Autor:  Alina Tibichi