Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu halogen


Sfaturi pentru gatit cu halogen Pentru o persoana ocupata, care nu are timp de stat in bucatarie, dar care vrea sa evite preparatele mai putin sanatoase, o varianta ar fi sa-si cumpere un cuptor cu halogen.

Folosind o temperatura mai mica, el gateste mancaruri la fel de gustoase si inca intr-un timp redus fata de cuptorul obisnuit.

Despre cuptorul cu halogen
- este cam la fel de mare precum cuptorul cu microunde;
- faci mancarea exact la fel, numai temperatura si timpul de gatire sunt diferite;
- permite atat gatirea preparatelor, cat si incalzirea lor;
- secretul lui consta in circulatia aerului. Conform teoriei, daca aerul circula, transfera caldura mai repede spre ingredientele din cuptor;

- nu se cere utilizarea grasimilor sau a uleiurilor;
- gatitul va fi mai usor, dar asta nu inseamna ca nu vei mai munci deloc. Spre exemplu, carnea tot trebuie lasata la marinat, sosul tot trebuie pregatit etc.
- bolul din sticla termorezistenta se poate curata in masina de spalat vase;
- capacul de la cuptor trebuie curatat dupa fiecare utilizare.



Sfaturi pentru gatit cu halogen
- nu ai nevoie de retete speciale;
- inainte de a incepe sa gatesti, fa-ti un plan. Gandeste-te la un singur fel de carne mai intai, apoi la legumele sau garnitura care pot fi facute tot in cuptor;
- daca vrei sa faci mai multe feluri de mancare, nu pune toate ingredientele in cuptor in acelasi timp. Fiecare are timpul lui de gatire;

- foloseste ingrediente proaspete;
- evita ingredientele cu grasimi si uleiuri;
- carnea de vita / porc / miel se gateste la o temperatura mai mica cu vreo 20 grade decat la cuptorul obisnuit, dar tot in acelasi timp;

- daca vrei o friptura delicioasa, potriveste-o de sare si piper, las-o la marinat peste noapte, iar a doua zi pune-o in cuptorul cu halogen;
- daca ai un inel extensibil (inaltator), foloseste-l. Spatiul castigat protejeaza mai bine halogenul in fata stropilor de mancare;



- ca sa previi incalzirea exagerata a preparatelor deja gatite, foloseste inelul extensibil. Astfel, reduci intensitatea caldurii;
- poti folosi pentru cuptor o tava de gatit tapetata cu folie de aluminiu;

- daca pregatesti un singur fel de mancare, pune-o pe un raft mai de jos, nu pe fundul vasului. Astfel favorizezi circulatia aerului fierbinte si nu mai trebuie sa intorci preparatul pe partea cealalta;
- cand incepi sa gatesti, incearca sa reduci temperatura cu 10-20 grade si sa verifici mancarea dupa ce au trecut cam trei sferturi din timpul necesar gatirii ei;

Ce si cum gatesti cu halogen
- un pui intreg, de vreo 2 kg – 90 minute, la 200 grade Celsius;
- aripioare de pui: 25 minute, 190 grade;
- carnaciori: 15 minute, 180 grade Celsius;

File de somon

- file de peste: inveleste pestele in folie, cu foarte putin unt, adauga niste condimente, apoi pune-l pe un nivel inferior, timp de 15 minute;
- pizza congelata: 12-15 minute, la 180 grade;
- cartofi copti: in jur de o ora.

Autor:  Alina Tibichi