Site coolinaria.ro

3 retete cu papadie


3 retete cu papadie Despre papadie se stie ca este folosita in medicina datorita faptului ca poate stimula ficatul lenes, combate obezitatea, scade tensiunea arteriala etc.

In bucatarie, in schimb, se regaseste pe lista ingredientelor mai multor salate si deserturi.

Dulceata de papadie, spre exemplu, este foarte delicioasa, asemanandu-se la gust si textura cu mierea de albine.

Dimineata, in loc de zahar, poti sa-ti indulcesti ceaiul cu o lingurita de nectar de papadie, asemanator cu zaharul ars.

Iata si alte retete cu papadii care merita incercate in aceasta perioada:

1. Gem de papadie
Ingrediente: cca 100 gr flori de papadie, 2 linguri zeama de lamaie, cca 2L apa, cca 600 gr zahar, un pachet (50 gr) pectina din fructe



Mod de preparare
Clateste bine florile de papadie. Taie coditele si partea verde.
Fierbe petalele timp de 3 minute, apoi lasa-le la racit si strecoara-le, apasand usor pe ele ca sa le storci.
Adauga zeama de lamaie si pectina in sucul de papadie stors si lasa-l la fiert.
In momentul in care da in clocot, pune zaharul si amesteca in mod constant.
Dupa vreo 2 minute, toarna-l in borcanele.
Cand gemul s-a racit, acopera-l cu parafina.

2. Salata de papadie
Ingrediente:
un bol mare cu papadie (ideal este sa fie culeasa cand incepe sa infloreasca)
Pentru dressing: 1/4 lingurita sare cu aroma de ceapa, 1/4 lingurita sare cu aroma de usturoi, 1/4 lingurita sare condimentata, 1/8 lingurita seminte de telina, 30 ml apa, 30 ml ulei de masline sau vegetal, 60 ml otet, o lingura de zahar
Pentru topping (optional): branza razuita, parmezan, oua fierte tari, sunca de curcan etc

Salata de papadie

Mod de preparare
Spala papadia in mai multe ape, apoi indeparteaza radacinile.
Pune in bol si mugurii care inca nu au inflorit (sunt gustosi).
Separat, amesteca ingredientele pentru dressing intr-un bol cu capac.
Agita bolul pana cand se dizolva complet zaharul.
Pune frunzele intr-un castron mare, iar deasupra dressingul si amesteca pentru a se omogeniza.

3. Flori de papadie in aluat
Ingrediente:
flori de papadie, 1 ou, apa rece usor sarata, 1/2 lingurita sare, 120 g faina, 240 ml lapte, un varf de cutit de piper

Flori de papadie in aluat

Mod de preparare
Clateste florile de papadie in apa sarata.
Taie tulpinile cat mai aproape de floare si stoarce receptaculul pentru a scoate amareala, dar in asa fel incat sa nu se desprinda petalele, pastrand inflorescenta intacta.
Pune-le apoi in prosoape absorbante ca sa indepartezi excesul de apa.
Intre timp, pregateste un aluat din lapte, faina, ou, piper si sare.
Trece florile prin aluat si da-le drumul in uleiul incins (in friteuza), la 190 grade Celsius, pana cand se rumenesc usor.
Cand sunt gata, pune-le pe prosopele absorbante.
Dupa gust, mai poti presara putina sare pe ele.

Foto: Flickr

Autor:  Alina Tibichi