Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit carnati la gratar


Sfaturi pentru gatit carnati la gratar Sezonul gratarelor este, fara indoiala, vara.
O masa servita in aer liber, constand in carnaciori si legume pe gratar, este modul perfect de a te relaxa inaintea unei noi saptamani de munca.
Pentru ca preparatele sa fie cat mai gustoase, e bine sa stii cateva trucuri.

Carnatii pot fi pregatiti in mod clasic sau fierti si apoi pusi pe gratar.
Daca preferi modul clasic, atunci taie-i pe lungime in doua, dar nu de tot, astfel incat sa para mai lati. Astfel, se gatesc si pe interior.

Ai grija, insa, ca focul sa nu fie prea mare si sa-i rumenesti foarte tare pe exterior, iar in interior sa nu fie gata.
Chiar daca o sa dureze mai mult, carnatii se vor coace uniform.
Ca sa nu pierzi din sucul lor, nu-i intepa cu furculita.

Carnati si legume la gratar

Daca vrei sa-i fierbi, pune-i, spre exemplu, intr-un mix de apa si bere, in cantitati egale.
Cand incepe sa se stranga pielita, scoate-i si pune-i pe gratarul incins sau la foc mediu spre mic. Astfel, vor avea mai mult suc propriu.

De evitat cand faci carnati la grill:
- sa ai focul prea tare. Se vor gati pe exterior, chiar se vor arde, dar in interior nu vor fi gata;
- sa-i pregatesti doar la foc mic. Cel mult se vor zbarci, nicidecum nu vor arata apetisanti si zemosi. Pune-i prima data in partea mai rece a gratarului, iar la final muta-i pe cea mai fierbinte;
- sa aglomerezi gratarul. Lasa suficient spatiu intre carnati pentru ca aerul sa poata circula si sa-i patrunda.

Carnati la gratar

Cum gatesti carnati la gratar
Ai nevoie de cativa carnati, lichid (apa, bere, vin, supa de pui / legume / vita), condimente, usturoi, ceapa.
Mai intai fierbe carnatii. Daca folosesti apa, pune ceapa, usturoi, condimente. Daca preferi vin sau bere, lasa-i simpli.
Cand incep sa fiarba, redu la minim intensitatea flacarii.

Dupa cateva minute, pune-i pe gratar sau baga-i intr-o punga si depoziteaza-i in frigider (caz in care trebuie consumati in maximum 2 zile).
Din cand in cand, carnatii trebuie intorsi pe gratar.
Ai grija sa nu folosesti furculita ca sa nu-i intepi si sa nu piarda din zeama.

Carnati la gratar

Carnatii de porc sunt gata cand ajung la o temperatura interna de 65 grade Celsius, iar carnatii de pui la 70 grade Celsius.
Asadar, este recomandabil sa folosesti un termometru pentru gratar.

Bine de stiut
- carnatii inghetati trebuie decongelati in frigider sau in cuptorul cu microunde. Niciodata la temperatura camerei!
- pune putina sare. Aceasta ajuta la retinerea umiditatii.

Autor:  Alina Tibichi