Site coolinaria.ro

Idei neconventionale si sfaturi pentru gratar


Idei neconventionale si sfaturi pentru gratar Cand auzi de gratar, te gandesti imediat la mici, carnaciori si bucati de friptura.
Uneori pui alaturi cateva legume. Alteori, nu.

Cu ajutorul gratarului, insa, se pot pregati mai multe mancaruri.

Iata 3 idei inedite si cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont:

1. Pizza la gratar
- gratarul este o metoda rapida de a avea mai repede pizza in farfurie;
- aluatul trebuie sa fie destul de gros, astfel incat sa-l poti intoarce pe partea cealalta pe grill;
- aluatul trebuie sa fie infainat tot timpul;
- un gratar curat si bine uns inseamna aluat rumenit si fara miros de ars;

Pizza la gratar

- daca vrei sa coci aluatul pe o singura parte, tine-l cam trei sferturi din timp asa, apoi pune toppingul pe el;
- daca folosesti carbuni, pune pizza cu topping in partea mai rece a grill-ului. Ideea este ca branza sa se topeasca inainte sa se rumeneasca foarte bine crusta;
- daca ai la topping carne si legume taiate in bucatele groase, s-ar putea sa fie nevoie mai intai sa le pregatesti pe ele la gratar, iar apoi sa le pui pe aluat.

2. Supa din legume si carne la gratar
- pe gratar poti pune: carnaciori, carne pentru friptura, gogosari, rosii, cartofi etc.;
- majoritatea legumelor pot fi pregatite la grill. Mai intai trebuie unse cu putin ulei de masline, apoi puse pe grillul incins;
- legumele si carnea facute la gratar dau o aroma deosebita supei;
- carnea trebuie asezonata inainte de a fi pusa pe gratar;

Supa de rosii la gratar

- supa de rosii la gratar este mai buna decat cea cu rosii fierte ori scoase din conserva.
Taie rosiile in jumatate, unge-le cu putin ulei de masline, apoi presara usturoi, piper si ierburi aromate. Pune-le cu partea taiata pe grill si coboara capacul. In maximum 5 minute, rosiile sunt gata. Ia-le atunci de pe grill, lasa-le sa se raceasca, apoi trece-le prin blender. Mixul pune-l intr-o tigaie ca sa-l incalzesti bine. Gata supa! Evident, mai poti adauga acum diferite condimente.

3. Creveti la gratar
- nu e neaparata nevoie sa pui creveti decorticati. Pe de alta parte, ii poti curata, iar in locul in care ai introdus varful cutitului poti presara diverse condimente;
- daca ai luat creveti necongelati, nu-i pune la inghetat, ci gateste-i imediat;
- s-ar putea sa observi nun anumit miros, cauzat de iodina. Asta nu inseamna ca nu sunt proaspeti. Ca sa-l elimini, tine crevetii intr-un mix de apa si bicarbonat in jur de 10 minute, dupa care clateste-i;

Creveti la gratar

- infige crevetii in betisoare de frigarui, ca sa-i poti controla mai usor atunci cand ii pui pe gril. Daca ii infigi pe lungime, isi pierd din forma, ajungand sa fie drepti;
- daca nu ai creveti decorticati, va fi mai greu sa infigi betisoarele, dar asa isi vor pastra forma naturala;
- crevetii se fac repede la gratar, dar la foc mediu;
- sunt gata in momentul in care si-au schimbat culoarea;
- daca ii lasi prea mult timp pe gratar, risti sa-si piarda din aroma naturala.

Foto: Flickr

Autor:  Alina Tibichi