Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru zahar caramelizat


Sfaturi pentru zahar caramelizat Cand nu stii ce glazura sa pregatesti pentru prajiturile cu vanilie ori ciocolata, zaharul caramelizat te salveaza instant.
Se pregateste foarte usor si ai nevoie doar de apa, zahar si o lingurita de suc de lamaie.

Ca sa-i dai o forma deosebita, poti sa ungi cu ulei o lingura, iar apoi sa picuri din zahar pe ea si sa astepti sa se intareasca. Vei obtine un mic cuib de zahar caramel.
Pana acolo, insa, trebuie sa stii cateva lucruri despre caramelizarea zaharului.

Caramelizarea se poate face prin doua metode: una pe baza de zahar si apa, alta doar cu zahar.

Metoda 1
Pune zahar si apa in tigaie, la foc mediu.
Amesteca pana cand se topeste tot zaharul, iar mixul incepe sa fiarba.
Ca sa grabesti caramelizarea, pune un capac peste tigaie, dar in momentul in care da in clocot, indeparteaza-l pentru ca toata apa trebuie sa se evapore inainte ca zaharul sa inceapa sa se caramelizeze.

Zahar caramel

Daca vrei sa pui si altceva in zahar, cum ar fi unt, pune in momentul in care se caramelizeaza, dar ai grija sa nu te frigi, pentru ca se formeaza instant o spuma la suprafata.
Opreste apoi focul si continua sa amesteci pentru ca untul sa se topeasca de tot.
Untul incorporat face ca zaharul caramelizat sa fie mai fin.

Metoda 2
Incinge zaharul intr-o tigaie groasa, pana se topeste si incepe sa prinda o culoare maro.
Nu agita tigaia si nu creste intensitatea focului!
Ca sa nu se cristalizeze, pune de la inceput cateva picaturi de acid.
Spre final, ia tigaia de pe foc si picura doua linguri de apa fierbinte peste zahar.
Amesteca bine si pune inapoi pe foc ca sa inchei caramelizarea.

Decor cu zahar caramel

Bine de stiut
- foloseste un recipient greu, cu pereti inalti, pentru ca zaharul sa se inmoaie, nu sa arda. Sunt bune si tigaile din fonta;
- intotdeauna invarte in recipient cu ajutorul unei linguri de lemn;
- pe masura ce caramelul se infierbanta, isi schimba culoarea. Ia tigaia de pe foc cand ajunge la culoarea pe care o vrei;
- daca trebuie sa intrerupi brusc caramelizarea, ia tigaia de pe foc si pune-o intr-un vas cu apa rece.

Foto: Flickr

Autor:  Alina Tibichi