Site coolinaria.ro

Cum reparam o mancare prea sarata sau condimentata


Cum reparam o mancare prea sarata sau condimentata Uneori, din graba ori neatentie, punem mai multe condimente si sare in mancare.

Ca sa o luam de la capat cu gatitul ar insemna alte ingrediente si, bineinteles, timp pierdut.

In anumite situatii, aceasta e solutia, dar sunt cazuri in care putem repara greseala.

Cand e vorba de mancare, poti repara gustul dulce, sarat, acru si amar.
Ingrediente cu care poti sara: sos de soia, sos de peste si, evident, sare.
Ingrediente cu care indulcesti: miere de albine, zahar, melasa.
Ingrediente cu care acresti: vin, otet, suc de citrice.
Ingrediente cu care dai mancarurilor un gust usor amar: cacao, bere.

Daca ai sarat prea tare mancarea...
- presara putin zahar in supa ori adauga zeama de lamaie;
- pune cateva felii de cartofi langa friptura. Pe masura ce se gatesc, cartofii absorb cat de cat sarea in exces;

Cartofii reduc sarea

- peste friptura sarata toarna cateva linguri de lapte;
- daca ai sarat legumele din oala, poti proceda la fel, adica poti pune niste felii de cartof crud;

- toarna putina apa in mancare. Uneori, poti adauga chiar ulei de masline, suc de portocale... Totul depinde de mancare pe care o pregatesti;

- bucatarii spun ca, in anumite cazuri, poti contracara gustul sarat cu condimente, ierburi aromate si acid (cum ar fi otet).

Mancare condimentata

Daca ai condimentat mancarea mai mult decat trebuia...
- pune indulcitor (zahar, miere de albine) sau lapte. Nu degeaba mancarurile mexicane se servesc cu smantana, iar curry indian cu iaurt.

O solutie ar mai fi sa dublezi portiile fara a mai adauga sare sau condimente. Astfel, nu trebuie sa-ti mai faci griji in privinta gustului sarat.

Autor:  Alina Tibichi