Site coolinaria.ro

7 flori cu care putem gati


7 flori cu care putem gati Ne-am obisnuit sa gatim cu cateva fructe si legume, dar bucatarii ne demonstreaza ca putem face mancaruri gustoase si cu... flori. Nu trebuie decat sa cautam retete si sa testam.

Floare de hibiscus
Petalele sunt mari si ovale. In general, sunt rosii, portocalii, roz, galbene, dar la anumite subspecii, culoarea se schimba odata cu trecerea timpului.

Ce putem face cu floare de hibiscus:
A. Ceai de hibiscus
Se serveste rece sau cald, mai ales in preajma Craciunului. Se bea fie simplu, fie cu vin sau rom. In Cambodgia, petalele se pun in apa fierbinte si se tin asa pana cand lichidul se coloreaza, dupa care se adauga zeama de lime, indulcitor si cuburi de gheata;

B. Desert
Florile se indulcesc cu zahar caramelizat si se servesc drept garnitura.

Hibiscus

Floare de musetel
- infuzia de musetel face bine pentru sistemul respirator. Dupa preferinte, poate fi servit cu lamaie si miere de albine;
- omleta cu floare de musetel si ciuperci Shiitake e cam neobisnuita pentru noi, dar chinezii o apreciaza.

Floare de papadie
Intrucat se gaseste mai peste tot, retetele cu floare de papadie sunt mai numeroase.
Ce putem face cu floare de papadie:
- in Creta, ele sunt consumate crude ori fierte (puse in salate);
- salate;
- sandvisuri;
- suc cu brusture, traditional britanic;

Papadie

- gem de papadie;
- flori de papadie in aluat;

- cafea. Radacina e pusa la uscat, apoi tocata si prajita, dupa care macinata si presarata in apa fierbinte;
- vin din floare de papadie. E o bautura fructata, cu continut moderat de alcool, pregatita cu zahar, papadie, acid (zeama de lamaie) si cu conservanti specifici vinului.

Floare de iasomie
- ceai de iasomie. Se consuma cu precadere in China. In cazul unor sortimente, mai intai se pregateste un ceai alb sau verde, apoi se adauga ceaiul de iasomie. Pentru o bautura cat mai aromata, apa este lasata sa absoarba din savoarea florilor cam 4 ore, la temperaturi ridicate. Uneori, procesul poate fi repetat chiar si de sapte ori;
- sirop din floare de iasomie. Este folosit pentru a aroma diverse prajituri.

Iasomie

Floarea de Condurul Doamnei
- decoreaza salate;
- se poate praji, intrucat are o usoara aroma picanta.

Anghinarea
- anghinarea pe care o consumam este de fapt mugurul plantei, care devine prea tare si nu mai este comestibil odata ce da in floare;
- poate fi fiarta sau pregatita la aburi;
- cand fierbe, presara putina sare in oala. Daca nu folosesti capac, e posibil ca acidul sa se evapore. In schimb, daca oala e acoperita, anghinarea isi schimba culoarea, ca urmare a oxidarii. Ca sa previi acest lucru, picura putina zeama de lamaie;

Anghinare

- partea de care sunt prinse frunzele poate fi consumata cu otet, sos Hollandaise, maioneza, sos aioli, unt etc;
- inima de anghinare se poate pune si la marinat;
- daca vrei ceva italian, pregateste un mix din firimituri de paine, oregano, usturoi, patrunjel, parmezan razuit, carnaciori, apoi umple anghinarea si pune-o fie la fiert, fie la aburi;
- se poate sota in ulei de masline, cu usturoi, pentru paella, sau se amesteca cu oua, pentru frittata.

Conopida poate fi consumata cruda, pregatita la aburi (8 minute), prajita, fiarta (5 minute) sau facuta la cuptor. Cand e gatita, frunzele din exterior si tulpina groasa sunt inlaturata. Trebuie sa-ti ramana numai buchetelele.

Autor:  Alina Tibichi