Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu gelatina


Sfaturi pentru gatit cu gelatina Asa cum piperul si sarea sunt nelipsite din orice bucatarie, la fel s-ar putea spune despre gelatina. Ea transforma siropul in jeleu si face ca dulceata sa fie mai consistenta.

De asemenea, gelatina previne formarea cristalelor de gheata in inghetata.

Esti incepator in ale gastronomiei? Atunci tine cont de urmatoarele sfaturi pentru gatit cu gelatina:

- atata timp cat e in plic, intr-un loc racoros si uscat, gelatina rezista mult timp;
- cand folosesti gelatina, ai in vedere timpul, temperatura si concentratia. Cu cat sta mai mult deoparte mancarea, cu atat se va solidifica mai mult;



- gelatina trebuie hidratata inainte de a fi pusa in mancare. Astfel, nu se vor mai forma cocoloase in mancare;
- gelatina poate fi hidratata cu: apa, suc de fructe, supa de legume / carne, vin, suc de legume;

- acidul inmoaie cat de cat gelatina, dar nu o hidrateaza complet;
- nu pune gelatina in mancaruri cu ananas proaspat ori inghetat. Acest fruct contine o enzima care distruge gelatina. In schimb, daca fructele sunt gatite, atunci nu este nici o problema. Fructe-problema: ananas, kiwi, papaya, smochine;



- prea mult zahar adaugat poate sa impiedice gelifierea. Cu cat pui mai mult zahar, cu atat mai moale va fi preparatul;
- daca o amesteci cu lapte sau smantana, gelatina va avea nevoie de doua ori mai mult timp ca de obicei pentru a se solidifica;

- cand pui gelatina fara aroma peste zahar, amesteca-le bine inainte de a se dizolva;
- inainte de a pune gelatina, asigura-te ca tava e pregatita. Gelatina nu are nevoie de mult timp ca sa se intareasca. Daca, totusi, s-a gelifiat prea repede, o poti reincalzi ca sa se inmoaie;



- baza peste care pui gelatina nu trebuie sa fie niciodata rece, ci calduta;
- gelatina poate fi incalzita de mai multe ori inainte sa-si piarda din capacitatea de solidificare;
- nu lasa mancarea cu gelatina sa fiarba, pentru ca risti sa nu se mai intareasca dupa aia;

- ca sa scoti mai usor mancarea cu gelatina din forma / tava, e bine sa o gresezi putin inainte. Daca nu vrei sa pui ulei, atunci clateste forma / tava cu apa rece, apoi pune preparatul cu gelatina.
Alta solutie ar fi sa pui forma in apa calda (nu fierbinte) cam 5-10 secunde, dupa care sa introduci usor o spatula ori cutit intre preparat si forma. Ca sa se intareasca inapoi, tine in frigider vreo 20 de secunde;



- preparatele cu gelatina trebuie tinute in frigider pana in momentul servirii, pentru ca gelatina sa-si mentina textura;
- deserturile cu gelatina se depoziteaza in cutii cu capac, ca sa nu se formeze crusta la suprafata;

- gelatina in straturi are nevoie de mai mult timp pentru a se solidifica (cel putin 4 ore), intrucat fiecare strat trebuie sa fie racit individual si lasat sa se intareasca inainte de a fi pus urmatorul;

- ca sa centrezi perfect preparatul pe o farfurie, clateste farfuria cu apa rece, apoi rastoarna forma cu gelatina. Astfel, daca il asezi mai intr-o parte, iti va fi mai usor sa-l muti.

Autor:  Alina Tibichi