Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu praz


Sfaturi pentru gatit cu praz Prazul este o leguma cunoscuta inca de pe vremea faraonilor.
Acestia il foloseau pentru a-i recompensa pe cei mai buni razboinici.
Imparatul Nero, in schimb, manca praz pentru a-si ingriji vocea.

In afara de acestea, prazul este, in primul rand, o leguma gustoasa.
Atunci cand nu ai ceapa in casa, o poti inlocui cu succes cu o legatura de praz.

Sfaturi pentru gatit cu praz
- cand cumperi, alege praz tare, cu partea alba ferma si cu frunze de un verde puternic;
- prazul mai mic, in general, este mai dulce;
- taie baza si varful frunzelor;
- daca prazul e prea tare, indeparteaza stratul din exterior;
- daca vrei sa pastrezi prazul intact, fa o crestatura dintr-un capat in altul;

- se spala sub un jet de apa rece;
- in frigider, prazul rezista pana la o saptamana. Intrucat are o aroma puternica, asigura-te ca este bine invelit;
- prazul este gata in momentul in care incepe sa se inmoaie;
- daca prazul este lasat pe foc mai mult decat trebuie, se va inmuia foarte tare;



- frunzele de un verde inchis pot fi folosite pentru a da aroma supelor, dar si mancaruri cu diverse umpluturi;
- frunzele crude de praz pot fi maruntite si puse in salate;
- in general, prazul poate sa inlocuiasca ceapa. Doar cand vrei ceapa dulce nu e bine sa pui praz;
- prazul crud se pune in salate, omlete, frittata, risotto, tarte quiche etc.

Metode de gatit prazul
Prajire

Prazul, taiat in bucatele, se prajeste 5-10 minute in unt sau ulei de masline incins.
Prazul prajit se serveste drept garnitura la supa, paine cu usturoi sau friptura.



Sotare
Se poate sota cu fenicul, iar apoi se stropeste cu zeama de lamaie proaspata si cu cimbru.

Prajire rapida (stir-fry)
Prazul se prajeste in putin ulei, la o temperatura mare, amestecand constant.

Praz la cuptor
Pune cateva bucatele de praz intr-o tava antiaderenta, presara branza, acopera cu sos alb si da la cuptor pentru 30-40 de minute, la 190 de grade Celsius.

Praz inabusit
Pune putina supa de legume ori de pui intr-o tigaie, alaturi de alte ingrediente, printre care si bucatele de praz, si gateste 10-15 minute, la foc potrivit.
Astfel, poti face si o garnitura delicioasa pentru peste, carne de pui sau friptura.



Praz posat
Pune 3 linguri de supa de legume sau de pui intr-o tigaie.
Cand se incinge suficient, pune bucatelele de praz.
Lasa sa fiarba la foc mic in jur de 4 minute, apoi adauga 2 linguri de supa.
Mai lasa pe foc cam 3 minute, amestecand ocazional.
Scurge excesul de supa, dupa care amesteca prazul cu ulei de masline extravirgin si cu o lingurita de suc de lamaie.
Sareaza si pipereaza dupa gust.
Prazul posat se serveste cu supa, tarta quiche, omleta etc.

Fierbere simpla
Se pune apa la fiert. In momentul in care da in clocot se pun prazul si sarea, apoi se da focul la minim. Dupa 20-30 de minute se scoate prazul si se scurge.

Autor:  Alina Tibichi