Site coolinaria.ro

Cum asezonam legumele


Cum asezonam legumele Cel mai adesea, cand vine vorba de a gati legume, preferam sa le facem la aburi.
Ele sunt, insa, mult mai gustoase daca le pregatim prin sotare ori la cuptor.
Totul depinde de ierburile si condimentele pe care le folosim.

Prima data trebuie sa alegem metoda de gatire, si anume: la grill, la cuptor, prin sotare / prajire rapida.
Apoi, in functie de preferinte, sa alegem ingredientele care sa le scoata in evidenta gustul.

Legume pe gratar
E metoda perfecta de gatit in sezonul estival.
Nu numai ca e foarte usoara, dar nici nu faci mizerie.
Daca ai legume mai mari, pune-le direct pe gratar.



In cazul legumelor mici, este indicat sa folosesti betisoare pentru frigarui ori sa le invelesti in folie de aluminiu.
Poti prepara in folie cartofi rosii cu rozmarin sau dovlecei cu ulei de masline si otet balsamic, de exemplu.
Si mai practic este sa folosesti o placa pentru gratar , special conceputa pentru legume mici.

Legume la cuptor
Nu trebuie decat sa ungi cu ulei legumele si sa le coci.
Pentru diversitate, mai pune otet, miere de albine, diverse condimente.



Legume sotate sau prajite rapid (stir-fry)
Unele legume sunt mai gustoase daca sunt pregatite prin sotare decat la aburi.
Spre exemplu, buchetelele de broccoli au gust mai bun cand sunt sotate cu ceapa de apa (hasma) si bacon decat atunci cand sunt facute simplu la aburi.

Merita sa testezi urmatoarele combinatii:
- acid + grasimi. Din categoria acizi: otet, sos de soia, suc de citrice. Din categoria grasimi: unt, uleiuri, fasii de bacon.
- condimente si ierburi proaspete (chimen, pudra de chili...)
- leguma + leguma. Poate ca suna mai ciudat, dar este gustos. Incearca rosii si dovlecei zucchini; hasme caramelizat cu broccoli, fasole verde si varza de Bruxelles etc.



La final, inainte de servire, presara peste legumele gatite branza si/sau nuci.
Parmezan, mozzarella, feta, branza cu mucegai, branza de capra etc., toate isi gasesc locul in farfurie.

Idei de legume asezonate
- amesteca niste firimituri de paine uscata cu unt topit sau margarina, patrunjel uscat si putina sare. Cu mixul obtinut acopera legumele gatite si serveste-le.
- pune intr-o tigaie putin suc de lamaie, pudra de usturoi, migdale, parmezan si arpagic si prajeste-le usor. Apoi topeste la foc mediu-mic niste unt sau margarina, toarna peste legumele gatite, apoi adauga mixul sotat.
- pregateste un sos Berneaise sau Hollandaise si serveste-l cu legume.

Autor:  Alina Tibichi