Site coolinaria.ro

Mazarea si sanatatea


Mazarea si sanatatea Mazarea este cunoscuta si consumata de foarte mult timp, in timpul Evului Mediu mazarea uscata fiind chiar alimentul de baza pentru populatia saraca.
Abia in secolul al XVI-lea a devenit populara si mazarea verde.

Mazarea este o sursa de: flavonoizi, polifenoli, carotenoizi, acid alfa-linolenic, vitamine (A, B, C, E, K), zinc, calciu, mangan, fier, cupru etc.

150 gr de mazare = mai putin de 100 de calorii, multe proteine, fibre, micronutrienti.

Beneficiile mazarei pentru sanatate
- are putine grasimi;
- nu contine colesterol;
- sursa de proteine si solubile, si insolubile;



- toti carbohidratii din mazare sunt zaharuri naturale si amidon;
- vitamina A este necesara pentru sanatatea pielii si a vederii;
- datorita continutului de fibre, previne constipatia;
- scade nivelul colesterolului rau din sange;

- previne osteoropoza datorita continutului de vitamine B si K;
- vitamina C este un antioxidant natural, solubil in apa (intareste sistemul imunitar, ferindu-ne de infectii);
- echilibreaza nivelul zaharului din sange (fibrele si proteinele din mazare incetinesc digerarea rapida a zaharurilor);



- coumestrolul, un polifenol din mazare, previne cancerul de stomac. Conform unui studiu, 2 mg de coumestrol consumate zilnic ne feresc de cancerul de stomac (150 gr de mazare = cel putin 10 mg de coumestrol);
- previne imbatranirea;

- intareste sistemul imunitar;
- e o sursa de energie, datorita continutului de antioxidanti. Asadar, daca te simti obosit sau nu ai energie, mananca o portie de mazare;
- datorita antioxidantilor, are proprietati anti-inflamatorii;



- combate formarea cheagurilor de sange (datorita vitaminelor din complexul B);
- mazarea previne: Alzheimer, bronsita, hipertensiunea arteriala, maladiile renale, rezistenta la insulina (in cazul diabetului de tip 2) etc.;
- intrucat contine flavonoizi, ne protejeaza de cancerul pulmonar.

Autor:  Alina Tibichi