Mazarea este cunoscuta si consumata de foarte mult timp, in timpul Evului Mediu mazarea uscata fiind chiar alimentul de baza pentru populatia saraca.
Abia in secolul al XVI-lea a devenit populara si mazarea verde.
Mazarea este o sursa de: flavonoizi, polifenoli, carotenoizi, acid alfa-linolenic, vitamine (A, B, C, E, K), zinc, calciu, mangan, fier, cupru etc.
150 gr de mazare = mai putin de 100 de calorii, multe proteine, fibre, micronutrienti.
Beneficiile mazarei pentru sanatate
- are putine grasimi;
- nu contine colesterol;
- sursa de proteine si solubile, si insolubile;
- toti carbohidratii din mazare sunt zaharuri naturale si amidon;
-
vitamina A este necesara pentru sanatatea pielii si a vederii;
- datorita continutului de fibre, previne constipatia;
- scade nivelul colesterolului rau din sange;
- previne osteoropoza datorita continutului de vitamine B si K;
-
vitamina C este un antioxidant natural, solubil in apa (intareste sistemul imunitar, ferindu-ne de infectii);
- echilibreaza nivelul zaharului din sange (fibrele si proteinele din mazare incetinesc digerarea rapida a zaharurilor);
- coumestrolul, un polifenol din mazare, previne
cancerul de stomac. Conform unui studiu, 2 mg de coumestrol consumate zilnic ne feresc de cancerul de stomac (150 gr de mazare = cel putin 10 mg de coumestrol);
- previne imbatranirea;
- intareste sistemul imunitar;
- e o sursa de energie, datorita continutului de
antioxidanti. Asadar, daca te simti obosit sau nu ai energie, mananca o portie de mazare;
- datorita antioxidantilor, are proprietati anti-inflamatorii;
- combate formarea cheagurilor de sange (datorita vitaminelor din complexul B);
-
mazarea previne: Alzheimer, bronsita, hipertensiunea arteriala, maladiile renale, rezistenta la insulina (in cazul diabetului de tip 2) etc.;
- intrucat contine flavonoizi, ne protejeaza de cancerul pulmonar.
Autor: Alina Tibichi