Site coolinaria.ro

Cum se pastreaza alimentele pe termen lung?


Cum se pastreaza alimentele pe termen lung? Pentru a pastra alimentele o perioada mai lunga, ele trebuie conservate.
Prin acest proces se urmareste indepartarea tuturor microorganismelor de pe ele si prevenirea oxidarii, a rancezirii, a uscarii produselor.

Cele mai cunoscute metode de conservare sunt: uscarea, congelarea, afumarea, pastrarea in sare / zahar / ulei, impachetarea in vid etc.

Uscarea alimentelor (carne, fructe) este cunoscuta inca din Antichitate.
Ea consta in reducerea apei din produse suficient pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
Poti sa pui alimentele la soare ori intr-un aparat special, numit deshidrator.

Pasteurizarea e necesara pentru conservarea alimentelor lichide.
Initial a fost folosita pentru a preveni acrirea vinurilor, iar in prezent se aplica pentru lapte.
Acesta este incalzit pana la 30 de secunde la 70 de grade Celsius, dupa care e racit pana la 10 grade Celsius pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
La final, laptele e depozitat in sticle sterile. Numele tehnicii vine de la Louis Pasteur.

Conservarea in vid este folosita pentru nuci, spre exemplu, ca sa nu-si piarda aroma din cauza oxidarii. Totul tine, insa, de cat de bine scoti aerul din punga.



Prin afumare
In functie de lemnul folosit, alimentul are alt gust si alta savoare.
Cel mai adesea, prin afumare se conserva carne si peste.
Bineinteles, la fum se mai conserva legume, fructe, branza etc., dar, in cazul acestora este vorba mai mult de a da aroma decat de a conserva.

Prin murare
Aceasta se face prin medii chimice si prin fermentatie.
In cazul primei variante, alimentul este pus in: otet, alcool, ulei vegetal (mai ales de masline) etc.
In cazul fermentatiei, alimentul in sine produce un agent de conservare.



Prin congelare reusesti sa pastrezi o perioada indelungata multe produse alimentare, inclusiv in timpul sezonului cald.

Zaharul este folosit pentru conservarea fructelor, fie in sirop (mere, pere, piersici, prune, caise), fie in forma cristalizata (cum ar fi pentru coaja fructelor de citrice, spre exemplu).

Bine de stiut
- respecta intru totul reteta. Nu schimba cantitatile si nici temperatura la care trebuie sa conservi alimentele;
- foloseste borcane, capace, pungi de calitate ca sa nu ai dupa aceea surprize neplacute;
- sterilizeaza si recipientele, si suprafata pe care lucrezi;

- daca esti incepator in ale conservelor, cea mai usoara metoda de avea alimente mai mult timp este sa le pui la congelat. Asigura-te, in schimb, ca folosesti pungi speciale pentru congelat. In caz contrar, alimentele isi pierd din aroma;

- daca pui alimentele in cutii sau pungi inchise etans, scoate pe cat posibil tot aerul din ele. Din cauza acestuia, alimentele se oxideaza si isi pierd din gust si aroma;
- cand pui la inghetat, conservi ori usuci, incearca sa tai alimentele la aceeasi dimensiune pentru ca ele sa absoarba uniform otetul si alte arome.

Autor:  Alina Tibichi