Site coolinaria.ro

Totul despre tarta Tatin


Totul despre tarta Tatin Tarta Tatin sau tarta rasturnata este o placinta de fructe, cel mai adesea mere, coapta in cuptor cam in 30-35 de minute.

Prima tarta Tatin a fost gatita din greseala prin anul 1880, de una dintre proprietarele hotelului Tatin din Franta.

Incercand sa pregateasca o tarta cu mere clasica, bucatareasa a uitat fructele prea mult timp la caramelizat, iar apoi, incercand sa salveze situatia, a creat tarta Tatin.

In ciuda ecoului si a faptului ca a devenit o emblema a hotelului, surorile Tatin nici macar nu au dat un nume desertului creat din greseala.

Denumirea de tarta Tatin a aparut dupa moartea surorilor, fiind atribuita lui Crunonsky, un scriitor francez.

Din cate se pare, insa, ideea de tarta rasturnata era cunoscuta deja de cateva decenii.
In volumul Patisier Royal Parisien, editat in 1841, patiserul M. A. Careme vorbeste despre niste prajituri glazurate rasturnate, pregatite cu diferite fructe.

Alte persoane sunt de parere ca tarta Tatin nu era ceva nou, ci o imbunatatire a tartei Solognette, gatita in regiunea Lamotte-Beuvron, in care se afla si hotelul amintit.



Initial, tarta atribuita surorilor Tatin continea doua feluri de mere.
La fel de bine se poate servi si tarta Tatin cu caise sau, pentru aperitiv, o tarta Tatin cu legume.

In privinta modului de preparare exista mici diferente.
Daca se stie sigur ca aluatul folosit poate fi atat clasic, cat si de foietaj, caramelizarea fructelor duce la aparitia mai multor variante ale acestei retete.

Julia Child sugera, intr-o carte de-a ei de gatit, ca in tava sa punem unt si zahar, apoi merele, apoi iarasi unt si zahar, dupa care sa acoperim totul cu aluat.
Rezultatul? O tarta destul de suculenta.



In schimb, Raymond Blanc, autorul volumului Foolproof French Cooking, spunea ca mai intai trebuie sa caramelizam merele in apa si zahar, apoi sa adaugam untul.
Rezultatul? Merele nu vor fi caramelizate in totalitate, ci numai intr-o parte.

Alt bucatar era de parere ca tarta trebuie asamblata intr-o tava rece si lasata deoparte cam un sfert de ora, dupa care bagata in cuptor.

Indiferent de varianta aleasa, pentru aroma, in tarta Tatin se pot pune scortisoara, vanilie si/sau coniac de mere (calvado).

Foto: Flickr

Autor:  Alina Tibichi