Site coolinaria.ro

Cum pregatim clatitele


Cum pregatim clatitele Nu am pretentia ca fac cele mai bune clatite din lume, dar va pot ajuta cu cateva sfaturile utile pe care le-am cules de-a lungul timpului si care m-au facut sa ajung la o reteta perfecta pentru famila mea: clatite pufoase, fine, repede si usor de facut.

Pentru a obtine un aluat omogen este bine sa renunti la tel si sa folosesti mixerul. Mai intai, amesteca blatul la viteza cea mai mica, apoi treptat la o viteza mai mare pana dispar toate cocoloasele. Pentru a obtine clatite cat mai fine, nu se folosesc mai mult de 2 linguri de blat, se fac miscari circulare, rapide cu tigaia in mana , pentru ca blatul sa se imprastie pe toata suprafata, si astfel, clatitele sa iasa cat mai fine.

Pentru a obtine un aluat pufos este bine sa separi galbenusurile de albusuri. Albsurile nu se vor bate niciodata in vase de aluminiu, pentru ca se vor intuneca la culoare. Inainte de a se bate albusurile, se sterg peretii vasului cu lamaie, in acest fel, albusurile se vor bate mai usor si continutul va iesi mult mai pufos. Pentru ca spuma de albusuri sa iasa tare si lucioasa se pun cateva picaturi de zeama de lamaie si un praf de sare. Albusurile se bat mai usor, atunci cand sunt proaspete si tinute la rece. Atunci cand omogenizezi in aluatul de clatite spuma obtinuta din albusuri este bine sa renunti la mixer si sa amesteci usor albusurile cu o spatula de jos in sus.

Clatitele ies pufoase, dar si crocante, daca in loc sa pui in aluat lapte sau apa minerala, adaugi un varf de cutit de bicarbonat si o lingurita de coniac.

Inainte de a le coace toarna putin ulei in aluat (o lingura de ulei de 2 kg de aluat). Nu exagera punand prea mult sare sau zahar in compozitie. Excesul de sare incetineste procesul de crestere a aluatului si vor face clatitele pale la culoare, iar excesul de zahar vor intari blatul si il va face sa se arda.

Pentru obtinerea unor clatite fine, blatul trebuie sa aiba consistenta unei smantani si sa contina mici bule de aer. Pentru ca foile de clatite sa nu se rupa, se lasa blatul pentru clatite sa se linisteasca 30 de minute – o ora. Daca si in acest caz foile de clatite se rup, atunci, se adauga oua.Atentie ca excesul de oua vor face clatitele mai groase si mai lipicioase.

Daca blatul pentru clatite a iesit foarte subtire, nu se adauga imediat faina, ci se ia o cantitate mica de blat, se amesteca cu putina faina si abia atunci se incorporeaza in restul de blat, pentru a evita aparitia cocoloaselor. Daca aluatul este prea gros este bine sa mai adaugam putin lapte sau apa minerala. Tigaia in care se vor coace trebuie unsa bine cu ulei. Poti folosi urmatorul truc: infige fuculita intr-un cartof taiat, trece-l prin ulei si apoi unge tigaia uniform.

Coace clatitele pe ambele parti timp de 2 minute in ulei foarte bine incins. Pastreaza clatitele la cald intre doua farfurii pe care le pui alaturi de aragaz sau pe o oala cu apa fierbinte.

Autor:  Simona Stefanuca