Site coolinaria.ro

Feluri de gogosi din toata lumea


Feluri de gogosi din toata lumea Gogosile sunt unul dintre cele mai apreciate deserturi din lume.
In functie de regiune, se pregatesc din faina si drojdie / praf de copt sau din linte, orez.

Cel mai adesea, pentru ca fac parte din categoria dulciuri, pot fi umplute cu gem, jeleu, sarlota, crema de vanilie sau de ciocolata.
In general, retetele sunt usoare, dar ca sa-ti reuseasca este bine, totusi, sa stii cateva trucuri pentru gatit gogosi.

Iata ce feluri de gogosi se mananca pe glob:

De departe, cele mai cunoscute sunt gogosile americane, numite si gogosi inelus.
Glazurate, pudrate cu zahar sau umplute cu crema Boston, gogosile americane sunt un desert foarte popular in toata America de Nord, inclusiv Canada.



Gogosile Ponchik sunt imprumutate de la rusi de catre armeni.
Sunt gogosi prajite, sferice, cu umplutura dulce.

Gogosile Yum-yums din Marea Britanie sunt foarte asemanatoare cu cele din America de Nord.

Smoutebollen provin din Belgia.
De obicei, nu contin fructe, cu mici exceptii, cand sunt folosite mere.
Se pregatesc mai ales dupa Postul Mare si se servesc cu zahar pudra.



Gogosile Berliner sunt cunoscute mai ales in Europa Centrala si sunt pregatite din aluat dulce cu drojdie, prajit in ulei sau grasimi.
Sunt umplute cu gem de caise sau de maces. Bineinteles, exista multe variante de Berliner.

Loukoumas este o gogoasa greceasca servita fie in forma de 8 (opt), fie de 0 (zero).

Oliebollen este denumirea gogosilor olandeze mancate de Revelion si la diferite carnavaluri. Sunt rotunde, nu au nici o cavitate si se vand in mod traditional cu clatite cu mere in saptamana de dupa Craciun.

Paczki sunt cunoscute in Polonia cel putin din Evul Mediu.



Gogosile austriece se numeste Krapfen si seamana destul de mult cu gogoasa Berliner.
Imediat dupa Postul Pastelui, ele se servesc cu umplutura de gem de caise si cu crema de vanilie.
Se pregatesc din aluat dulce, prajit in grasimi sau ulei, de obicei cu umplute de gem, marmelada sau cu ciocolata, sampanie, sarlota.
Ca topping, zaharul pudra este la mare cautare.

In Australia, in aproape orice cafenea se servesc gogosi cu ciocolata si scortisoara.



Gogoasa traditionala a Nigerului este Puff-Puff (echivalentul din Ghana fiind bofrot).
Puf-Puff se pregateste din aluat (drojdie, faina, unt, sare, zahar, apa, oua) prajit in ulei vegetal si dat prin zahar.
In unele locuri, drojdia e inlocuita cu praful de copt.
Puff-Puff se poate servi cu scortisoara, nucsoara, vanilie, dar si cu fructe (zmeura, capsuni).

In Brazilia, gogosile se numesc Sonho, ceea ce inseamna vis.



Gogosile chinezesti sunt putin diferite de cele europene sau americane.
Spre exemplu, in regiunea Shanghai, gogosile se fac cu albus si sunt umplute cu o pasta de fasole rosii.
In alta zona, umplutura e o pasta de susan negru.
Varianta sarata a gogosilor chinezesti este servita adesea cu terci de orez.

In Hawaii se mananca bile de aluat cu drojdie prajite mai mult timp si acoperite cu zahar.



In India sunt la mare respect Vadai, gogosi in forma de inel, facute din linte.
Nu sunt neparat prajite.
Tot in India se pregateste si gulab jamun.
E aluat cu lapte de bivolita, prajit si pus in sirop dulce de apa de trandafiri cu cardamom.

Donat Kentang sunt gogosi indoneziene facute cu piure de cartofi si servite cu zahar.



Specifice Israelului sunt gogosile Sufganiyah. Cel mai des, sunt umplute cu jeleu si acoperite cu zahar.

In Coreea de Sud, gogosile fie sunt umplute cu orez, fie facute din orez.
Ca umplutura se mai pregatesc pasta de fasole si pasta de susan, la fel ca in China.

Cand nu stii ce gogosi sa prepari, inspira-te din colectia noastra de retete de gogosi.

Autor:  Alina Tibichi