Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru choux a la creme


Sfaturi pentru choux a la creme Aluatul choux este cel mai usor, mai crocant si mai aerat aluat pe care il poti face.
Este ideal pentru eclere, profiterol, choux a la creme...

Faptul ca are mult aer se datoreaza continutului ridicat de apa, care e transformat in aburi in timpul coacerii si care mareste volumul aluatului.

Aluatul obtinut se poate umple cu frisca sau crema de vanilie (pentru choux a la creme), cu fructe, ciocolata, nes (pentru ecler).

Sfaturi pentru gatit
- foloseste faina 550. Are mai mult gluten, iar acest lucru inseamna ca aluatul va fi mai crocant;
- atunci cand fierbi untul si apa, poti adauga 2 lingurite de lapte;
- respecta viteza cu care amesteci ingredientele, dar si proportiilor acestora;
- insista atunci cand pui ouale batute peste faina, pentru ca la inceput ti se va parea ca nu se omogenizeaza;


- daca vrei sa faci prajituri mai mici, foloseste pipeta;
- nu deschide usa cuptorului cat timp tava e pusa la copt;
- dupa ce s-au racit toate, inteapa-le ca sa iasa tot aburul din ele. Altfel, vor avea o textura ca de burete;
- foile de placinta / ecler rezista la temperatura camerei pana la 24 de ore, iar in congelator, puse intr-o punga speciala, pana la o luna.

Cum se face choux a la creme
Ai nevoie de: 150 gr faina 550, 100 gr unt nesarat, 4 oua, zahar pudra, sare.
Presara faina, sarea si zaharul intr-un con facut din hartie pergament.
Pune 150 ml de apa rece cu 50 gr de unt la foc mediu. Amesteca din cand in cand.
Imediat ce untul s-a topit si mixul incepe sa fiarba, opreste aragazul (ca sa nu se evapore apa).



Adauga faina treptat, cu o mana, iar cu cealalta amesteca cu putere folosind un tel, lingura de lemn ori mixer electric.
Bate compozitia pana cand obtii o pasta pufoasa, care nu se prinde peretii vasului (mai putin de un minut).
Pune compozitia rezultata inapoi pe foc si adauga ouale batute spuma.

Dupa ce ai obtinut un mix pufos si stralucitor, greseaza usor o tava de copt, tine-o apoi sub un jet de apa rece, iar dupa cateva minute agit-o, ca sa elimini excesul de umiditate.
Astfel, aluatul va creste mai mult.
Ia cu lingurita din compozitie si pune in tava de copt, lasand suficient spatiu intre bucatele.



Da la cuptor pentru vreo 10 minute, la 200 grade Celsius, apoi mareste temperatura la 220 grade Celsius si mai tine asa tava cam 15-20 de minute.
Aluatul pentru choux este gata atunci cand se rumeneste si are o suprafata stralucitoare.
Lasa sa se raceasca pe un gratar si apoi umple dupa gust.

Autor:  Alina Tibichi