Site coolinaria.ro

Beneficiile fisticului pentru sanatate


Beneficiile fisticului pentru sanatate Din timpuri stravechi, fisticul a fost privit drept un simbol al sanatatii.

Se dezvolta foarte bine in zone cu climat fierbinte si uscat, iar in prezent se cultiva pe spatii mari in China, Siria, Turcia si chiar SUA.

Fisticul este o sursa de: acizi grasi mono-nesaturati (de exemplu, acid oleic), antioxidanti, caroten, vitamine (B, E), polifenoli, minerale (potasiu, mangan, zinc, calciu, fier, seleniu, magneziu).

100 gr fistic = 557 calorii, 144% din doza zilnica recomandata de cupru.

De ce este bine sa mancam fistic
Beneficii pentru inima

- consumul regulat de fistic scade nivelul colesterolului rau si il creste pe cel bun;
- contine multi acizi grasi mono-nesaturati;
- conform unui studiu, se pare ca fisticul poate sa diminueze si tensiunea arteriala.



Beneficii pentru ochi
- contine carotenoizi pe care nu-i gasim in alte fructe din aceeasi familie;
- zeaxantina si luteina protejeaza ochii de actiunea radicalilor liberi.

Alte beneficii ale fisticului
- este o sursa de energie, grasimi, proteine si minerale (la fel ca migdalele, nucile obisnuite si nucile acaju);
- vitamina B6 ajuta la dezvoltarea anticorpilor;
- tot datorita vitaminei B6, poate sa trateze sau chiar sa previna anemia;

- vitamina E este necesara pentru sanatatea celulelor membranelor si pentru piele (incetineste imbatranirea prematura si previne actiunea nociva a razelor ultraviolete);
- manganul este important pentru dezvoltarea tesuturilor si in metabolismul carbohidratilor si grasimilor;



- cuprul ajuta in sinteza globulelor rosii din sange;
- fibrele din fistic sunt necesare pentru sistemul digestiv;
- consumul regulat poate preveni aparitia si dezvoltarea diabetului de tip 2;

- fisticul ingrasa (lucru bun pentru cei care-si doresc asta si nu stiu cum);
- are proprietati emoliente;
- pastreaza pielea hidratata si frumoasa.

Autor:  Alina Tibichi