Site coolinaria.ro

Cum se soteaza pieptul de pui


Cum se soteaza pieptul de pui Cuvantul sotare vine din frantuzescul sauter si inseamna a sari.

Sotarea presupune gatirea unei bucati de carne intr-o cantitate mica de unt sau ulei, la foc mare, intr-o tigaie fara capac.

Sotarea este solutia perfecta ca sa-ti gatesti ceva in numai o jumatate de ora.

Pentru o mancare cat mai delicioasa, ai in vedere mai multe lucruri.

Bine de stiut
- ai nevoie de tigaie anti-aderenta;
- in functie de cata carne vrei sa gatesti, alege tigaia. Daca e prea mare vasul, atunci sucul de la friptura poate sa arda. Daca e prea mica, carnea se va gati mai degraba la aburi;
- carnea de pui se dezgheata in frigider sau in apa rece. Daca o lasi in frigider, are nevoie de 3-9 ore. Vrei sa o dezgheti in apa? Atunci pune-o mai intai intr-o punga, apoi in vas;



- daca vrei sa dezgheti carnea de pui in cuptorul cu microunde, verifica din cand in cand ca sa nu se gateasca, de fapt;
- bucatile de carne trebuie sa fie taiate la aceeasi dimensiune, ca sa se gateasca uniform;
- carnea trebuie uscata inainte de a fi gatita. Pune-o pe cateva prosoape absorbante;
- in cazul pulpelor de pui, timpul de gatire e de 14-18 minute;

Din secretele gospodinelor
- indeparteaza orice grasime de pe carne;
- ca sa gatesti foarte rapid, foloseste piept de pui fara oase si piele;
- fragezeste carnea. Pune-o intre doua pungi de plastic si bate-o cu ciocanul de snitele, ca sa ajunga la grosimea pe care o vrei. Presara apoi piper si sare si alte condimente;



- nu umple tigaia;
- soteaza. Incinge mai intai uleiul intr-o tigaie anti-aderenta, la foc mediu spre mare, dupa care pune carnea si gateste-o cate 6 minute pe fiecare parte. Ca sa stii cand e gata, infige in ea o furculita. Daca sucul rezultat este transparent, atunci ai terminat treaba;

- pregateste sosul. Scoate carnea din tigaie, toarna lichid in ea si razuieste fundul vasului ca sa desprinzi resturile (acestea dau aroma sosului). Poti folosi: bere, vin, cidru, supa (cu putina sare), dar si ceapa, usturoi, ierburi, condimente. Dupa ce ai pus condimentele si aromele, gateste cateva minute compozitia pana ajunge la consistenta pe care o vrei;
- in unele sosuri poti adauga putina smantana, la final, dupa ce ai luat tigaia de pe foc.

Autor:  Alina Tibichi