Site coolinaria.ro

Alimente bune si alimente rele pentru dinti


Alimente bune si alimente rele pentru dinti Dintii sunt facuti sa reziste o viata, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa le acordam atentia cuvenita.

Asa cum sistemul nostru digestiv depinde de regimul alimentar, asa si cavitatea bucala este influentata de ce mancam si ce bem.

Unele produse ne fac bine, altele ne fac rau. Iata ce efecte au cateva dintre cele mai consumate alimente.

Cele mai bune produse pentru dintii tai
- apa este indispensabila, fiind principala componenta a salivei. Daca are fluor, previne caderea dintilor prin intarirea smaltului;
- ceai verde. Contine polifenoli, care contracareaza actiunea bacteriei „vinovate” de placa dentara. Consumand ceai verde previi atacul acizilor asupra dintilor;

- legumele si fructele cu multe fibre iti curata efectiv dantura, dar stimuleaza si secretia de saliva (aceasta neutralizeaza acizii si contine fosfati si calciu). In plus, contin si mult apa, ajutandu-te sa contrabalansezi continutul de zahar;
- castravetii si conopida stimuleaza producerea salivei;



- ceapa reduce actiunea bacteriei care duce la caderea dintilor;
- legumele verzi au fier, asadar fac dintii mai rezistenti in fata acizilor;
- produse lactate. Important este sa nu contina zaharuri. Branza stimuleaza secretia de saliva. Laptele, iaurtul si alte lactate asemanatoare contin fosfati, calciu si vitamina D (ajuta la absorbtia calciului);

- guma fara zahar de orice fel poate sa imbunatateasca sanatatea dintilor, intrucat stimuleaza producerea salivei si are efect de scrub pentru dinti;
- fructe nucifere. Alunele contin vitamina D si calciu; in migdale gasesti calciu; nucile acaju stimuleaza saliva si mentin dintii curati; nucile au fier, magneziu, fibre, acid folic, potasiu, zinc, vitamine (B6, E);


- alimente cu minerale. Consuma: carne de vita / de pui, cartofi, peste, oua, spanac, legume cu frunze verzi, fasole, cereale integrale etc.
- merele, guavele si perele stimuleaza producerea salivei;
- semintele de susan functioneaza precum un scrub;
- ghimbirul functioneaza ca un antiinflamator;

- somonul e o sursa de calciu si vitamina D;
- ciupercile shiitake inhiba dezvoltarea bacteriilor;
- ananasul e un inalbitor natural;
- morcovii contin vitamina A, necesara pentru smaltul dintilor;
- busuiocul este un antibiotic natural, care diminueaza actiunea bacteriei din gura.



Cele mai rele alimente pentru dintii tai
- bauturile carbogazoase contin foarte mult zahar, iar acesta slabeste rezistenta smaltului dintilor;
- cafeaua si ceaiul negru. Cu cat sunt mai inchise la culoare, cu atat afecteaza dintii. Adauga in ele putin lapte ca sa diminuezi efectul de colorare;
- vinul. Indiferent ca e alb sau rosu, coloreaza dintii;

- sucurile de fructe (struguri, rodie, coacaze). Clateste-ti gura cu apa dupa ce ai baut suc;
- asa-numitele bauturi "sanatoase" contin multi acizi si zahar. Chiar si apa vitaminizata poate sa aiba aceeasi cantitate de zahar ca un baton dulce;
- produsele care iti usuca gura. Asadar, indiferent ca e vorba de o bautura cu alcool sau de un medicament, incearca sa previi deshidratarea cavitatii bucale;



- dulciurile lipicioase, cum ar fi caramelele;
- fructele uscate se comporta precum caramelele cand e vorba de dinti. Cand sunt uscate, contin mai mult zahar decat atunci cand sunt proaspete, astfel ca au mai putina apa. In plus, cand sunt uscate au fibre insolubile, care pot retine zaharul in jurul dintilor;

- alimentele cu amidon. Evita cartofii prajiti, chipsurile, painea alba, pastele pregatite al dente etc., intrucat amidonurile din ele pot fi convertite in zahar aproape instant;
- bauturile si mancarurile cu mult acid. Sucul de citrice are foarte mult acid. De aceea, el trebuie baut ca parte din masa, dupa care dintii sa fie clatiti foarte bine cu apa;

- fructele de padure. In general, sunt recomandate de nutritionisti pentru ca au multi nutrienti, dar pot, de asemenea, sa coloreze dintii. Asadar, dupa ce mananci cateva fructe de padure, clateste-ti gura cu apa;



- sosurile de soia ori de tomate, spre exemplu, au cam acelasi efect de colorare a dintilor;
- ketchup-ul si muraturile. Contin mult acid.
Evita, de asemenea: otetul balsamic, sfecla rosie, curry si inghetata pe bat (coloreaza nu doar limba, ci si dintii).

Bine de stiut pentru ingrijirea dintilor
- evita consumul regulat de gheata si popcorn. Chiar daca dintii sunt facuti sa reziste o viata, au si ei o limita. Una e sa mesteci guma, alta sa e sa maruntesti intre dinti un cub de gheata;
- foloseste apa pentru clatirea cavitatii bucale;
- ai grija la periaj. Daca ai mancat sau baut ceva cu acid, clateste gura doar cu apa simpla, iar dupa o jumatate de ora foloseste periuta de dinti (dintii au nevoie de timp pentru a se reminaliza in urma consumului de acid).

Autor:  Alina Tibichi