Site coolinaria.ro

Cum spalam corect fructele si legumele


Cum spalam corect fructele si legumele Nutritionistii si doctorii ne recomanda sa consumam multe fructe si legume datorita faptului ca au vitamine, minerale si nutrienti, adica exact ce ne trebuie pentru a ne dezvolta armonios, atat fizic, cat si psihic.

Sanatatea noastra nu depinde, insa, numai de consumul in sine, ci si de modul in care pregatim alimentele.

Indiferent cum le consumam (crude sau gatite), fructele si legumele trebui sa fie foarte bine curatate de impuritati si bacterii.

La prima vedere, s-ar parea ca doar produsele luate din piata au nevoie sa fie spalate foarte bine, nu si cele din livada sau gradina proprie.
Nu este adevarat! Indiferent de locul din care provin, ele sunt contaminate.

Folosesti ingrasamant pentru sol, stropesti recolta impotriva parazitilor si a ploii acide, pui produse diferite in aceeasi cutie atunci cand le recoltezi, le transporti in conditii nu tocmai optime...
Iata cum fructele si legumele intra in contact cu substante care nu ne sunt benefice.



Ca sa eviti problemele de sanatate aparute din cauza acestui lucru, tine cont de urmatoarele sfaturi:

- alege produse cat mai curate, ferme, fara pete, fara parti moi ori chiar cu inceput de mucegai.
Gandeste-te ca, de multe ori, nu le consumi pe toate odata, ci le pui in frigider. Asadar, trebuie sa reziste.
Acest lucru este valabil indiferent ca le cumperi din piata, ori le iei din gradina proprie.

- produsele perisabile trebuie depozitate in frigider.
- spala-te pe maini, cu apa calda si sapun, vreo 20 de secunde inainte de a te apuca sa le cureti, dar si dupa aceea.



- spala foarte bine fructele si legumele, sub un jet de apa rece. Astfel, nu vei contamina si accesoriile de gatit pe care le vei folosi. Nu ai nevoie de produse speciale de curatare, ci doar de apa curata si rece.
- utilizeaza un cutit ascutit ca sa inlaturi codita, cotorul ori ca sa le tai.

- in cazul unui dovlecel sau pepene rosu, foloseste o perie pentru legume ca sa le cureti suprafata;
- broccoli si conopida, pentru ca sunt formate din buchetele, trebuie tinute vreo 2 minute in apa rece;
- sterge fructele si legumele inainte de a le gati. Foloseste o carpa curata sau prosoape absorbante de bucatarie.



Cum spalam corect salata verde
Mai intai indeparteaza frunzele din exterior. Mai intotdeauna, ele sunt decolorate si murdare.
Daca frunzele sunt mai mari, atunci indeparteaza-le tulpina si tine-le sub un jet de apa rece.
Daca sunt mai mici, cum e la spanac si rucola, pune-le intr-un bol cu apa rece si invarte-le in lichid cam vreo 30 de secunde.
Apoi rupe frunzele, agita-le usor ca sa se scurga si pune-le intr-o strecuratoare.



La salata Iceberg trebuie sa indepartezi miezul (nu folosi cutit, ca sa nu oxideze), apoi sa o apuci de un capat si sa o tii sub un jet de apa rece, incercand sa desfaci usor frunzele.
Dupa aceea, apuc-o de celalalt capat si procedeaza la fel.
Salata Mesclun (amestec de foi de salata) se pune intr-o strecuratoare sau un cos si se toarna apa.

Autor:  Alina Tibichi