Site coolinaria.ro

Cum gatim cu ierburi aromatice proaspete


Cum gatim cu ierburi aromatice proaspete Din nici o mancare nu trebuie sa lipseasca ierburile aromatice.

In ciuda anumitor ingrediente pe care le folosesti, daca nu pui si niste ierburi aromatice, preparatele nu vor avea acelasi gust deosebit.

Iata cateva informatii esentiale despre acestea:

Selectie si depozitare
- alege plantele care nu au frunze patate si care arata cat mai proaspat;
- cumpara / culege atat cat ai nevoie, pentru ca nu au o durata de viata mare;
- ca sa le pui in frigider, taie cativa centimetri din codita lor, apoi pune-le intr-un borcan mic, in apa, si acopera-l cu o punga;



- poti sa pui ierburile chiar si in congelator. Dupa ce le cureti, le speli si se scurgi de apa, pune-le intr-o forma de cuburi de gheata, toarna peste ele ulei de masline si baga-le in congelator;
- busuiocul este mai bine sa il tii la temperatura camerei. Daca il bagi in frigider, il scoti, apoi il pui inapoi la rece, foarte posibil sa se innegreasca;
- ca sa maruntesti mai multe odata, foloseste o foarfeca speciala.

Curatare
- clateste ierburile sub un jet de apa rece;
- plantele spalate trebuie puse pe prosoape absorbante sau intr-o strecuratoare;
- dupa ce le-ai spalat, prinde-le de tulpina cu o mana, iar cu cealalta indeparteaza frunzulitele;



Bine de stiut
- daca vrei sa inlocuiesti o lingurita de ierburi aromatice uscate cu ceva proaspat, atunci pune o lingura de ierburi abia cumparate din piata;
- ierburile aromatice uscate se pun in mancare la inceput, pentru ca preparatul sa absoarba din aroma;
- daca vrei ierburi uscate, cumpara cateva mai proaspete din piata, apoi depoziteaza-le intr-un saculet, intr-un loc uscat.

Idei de gatit cu ierburi aromatice proaspete
- pune patrunjel in omleta, paste ori supa de legume;
- amesteca broccoli facut la aburi cu sparanghel si unt topit si presara cimbru;
- presara coriandru inainte de servire pe chili, in supa, pe tortilla etc.;
- arpagicul merge cu omleta si cartofi;



- serveste friptura cu un mix de usturoi maruntit cu rozmarin, piper, sare si ulei de masline;
- amesteca niste capsuni feliate cu frunze de menta si o lingura de zahar;
- mararul se foloseste pentru pus muraturi, dar si in omlete, dressinguri si mancaruri cu peste;

- maghiranul da aroma fripturilor;
- menta poate fi combinata atat cu mancaruri, cat si cu bauturi;
- oregano se pune in paste si pizza;
- tarhonul se presara in gazpacho etc.

Autor:  Alina Tibichi