Site coolinaria.ro

Cum alegem paharele de vin alb si rosu


Cum alegem paharele de vin alb si rosu Sa servesti vin in alt tip de pahar in afara de cel special fabricat pentru lichidul lui Bacchus, este o greseala uriasa, conform somelierilor.
Daca exista atatea feluri de pahare, de ce sa nu le folosim corespunzator?

Atunci cand te gandesti sa-ti servesti musafirii ori cand vrei sa-ti cumperi pahare pentru bautura, trebuie sa te gandesti ce fel de vin vei pune pe masa.

In primul rand, recipientele pentru vin rosu difera de cele pentru vin alb.
In al doilea rand, paharul poate sa ne schimbe perceptia asupra bauturii.

Paharul pentru vin rosu are cupa rotunda si lata, ca sa permita oxidarea (in urma interactiunii dintre vin si oxigen, savoarea bauturii e usor modificata).
In general, se crede ca oxidarea este mai potrivita pentru vinurile rosii, intrucat le face sa aiba un gust mai fin.
Ba chiar unele pahare pentru vin rosu au o structura atat de bine definita, incat atunci cand bei din ele, vinul atinge direct varful limbii.



Paharul pentru vin alb difera mult in ceea ce priveste forma si marimea.
Diversele forme accentueaza caracteristicile unice ale bauturii.
Si in acest caz e valabila ideea cu oxidarea, numai ca, la vinul alb mai proaspat, oxidarea este mai putin dorita intrucat mascheaza nuanta delicata a bauturii.
Pentru ca vinul sa aiba aroma pura, gura paharului trebuie sa fie ingusta.
Cu cat e mai ingusta, cu atat mai putin vin intra in contact cu aerul.

Reguli in alegerea paharului pentru vin
1. Fii atent la materialul din care este fabricat paharul.
Acesta trebuie sa fie cat mai clar si mai curat.
Evita materialul colorat sau mat, care ascunde culoarea naturala a vinului.



2. Alege pahare de marime potrivita.
Cupa trebuie sa fie suficient de mare incat sa permita turnarea vinului, dar si rotirea acestuia fara sa se verse (rotirea usoara permite eliberarea aromelor).
Totusi, multe tipuri de pahar pentru vin alb sunt atat de mici, incat trebuie umplute pana aproape de buza pentru a avea o cantitate potrivita de bautura in pahar.

3. Paharul trebuie sa aiba picior nu doar ca sa fie aspectuos, ci si ca sa-l tinem in mana fara sa acoperim cupa si sa incalzim bautura.

4. Importanta este si forma cupei.
In general, paharele bune de vin sunt conice, deschiderea fiind mai ingusta decat partea de jos a cupei.
De ce? Pentru ca ii va fi mai usor unui somelier sa roteasca vinul ca sa-i elibereze aromele, iar acestea sa nu se imprastie prea mult in aer, ci sa fie directionate chiar spre nasul lui.



Bine de stiut
- exista sute de modele de pahare de vin, pentru diferite utilizari si tipuri de vin.
- cu cat e mai clara sticla, cu atat se vede mai bine culoarea vinului.
- o cupa larga si o gura ingusta sunt potrivite pentru un vin aromat. Indiferent ce alegi, ideal este sa poti umple paharul cu vin doar pe jumatate, ca sa-i ramana spatiu suficient pentru oxidare.

Cand cumperi pahare de vin...
- alege doua marimi diferite.
Un model sa fie mai mic, pentru vin alb, iar altul mai mare, pentru vin rosu. In general, vinurile mai corpolente se servesc in pahare mai mari, iar cele fructate si mai usoare, in pahare mici.
De ce? Pentru ca vinul alb nu trebuie sa se incalzeasca prea mult inainte de a fi consumat.



- alege pahare in forma de lalea pentru vinurile efervescente. Astfel pastrezi intacte bulele mai mult timp si te bucuri de o aroma foarte placuta. Nu folosi cupa de sampanie!
- cumpara pahare cu gura rotunjita, ca sa nu te ranesti cand bei;
- alege un pahar putin mai larg pentru un vin servit la cina;

- opteaza pentru pahare transparente, fara chestii pictate, modele etc. pentru vinuri fine;
- alege pahare ieftine pentru vinurile servite la petreceri. Niciodata nu poti sti cu cate pahare sparte te alegi dupa aceea;
- alege pahare care pot fi spalate in masina de spalat vase.

Autor:  Alina Tibichi