Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit sos de rosii


Sfaturi pentru gatit sos de rosii Intotdeauna va avea un gust mai bun mancarea servita cu sos de rosii facut in casa, nu cumparat.

In plus, nu trebuie sa fii un bucatar desavarsit ca sa pregatesti cateva linguri de sos pentru o portie de paste ori pizza.

Ai nevoie doar de cateva ingrediente si de putina rabdare.

Bine de stiut
- cumpara rosii de calitate superioara. Alege-le pe cele care nu au pete, zgarieturi sau chiar urme de mucegai;
- poti cumpara cumpara diverse sortimente de rosii, cum ar fi portocalii, galbene si chiar verzi. Depinde ce gasesti in piata. Important este ca toate au savoare;
- poti da o nota de prospetime sosului, adaugand niste busuioc, oregano, patrunjel, cimbru;
- la fel de bine poti pune in sos si morcov sau telina;
- sosul se face la foc mic, ca sa nu se arda;



- arareori, trebuie sa invarti in sos cu o lingura de lemn;
- ca sa fie mai gros, tine sosul pe foc cam o ora (abia dupa vreo 10 minute de fiert, rosiile incep sa elibereze acid);
- nu acoperi oala in care fierbe sosul ca sa nu-si piarda aroma;
- piperul si sarea se pun la sfarsit;
- atunci cand pui piperul si sarea, poti adauga si foarte putin ulei de masline extra-virgin.

Pasi pentru pregatit sos de rosii
1. Toaca marunt o ceapa mica si pune-o in putin ulei de masline incins.
Se crede ca ceapa echilibreaza aciditatea naturala a rosiilor.

2. Cand incepe sa se coloreze ceapa, adauga un catel de usturoi maruntit. Ai grija ca focul sa nu fie puternic.
Nu rumeni prea tare usturoiul inainte de a pune rosiile, ca sa nu aiba un gust usor amar dupa aceea.



3. Dupa 1-2 minute pune rosiile taiate bucatele.
Ca sa rezulte un sos cat mai fin, multi bucatari prefera mai intai sa opareasca rosiile, ca sa le curete de pielita, apoi sa le puna peste ceapa si usturoiul calite.

4. Adauga o lingurita de zahar, putin otet de vin alb, piper si sare.

5. Amesteca usor, apoi pune cam 140 ml de apa. Lasa sa fiarba la foc mic in jur de o ora.
Daca mai trebuie, ca sa nu fie sosul prea uscat, mai poti turna niste apa sau chiar supa de legume.
La final, sosul tau de rosii va fi gros si va avea savoare.

6. Ierburile aromatice se pot pune maruntite sau date mai intai prin blender.

Sosul de rosii obtinut poate fi folosit pentru paste sau pizza. Fierbe pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, apoi scurge-le de apa, pune-le intr-o farfurie, adauga sosul de rosii si presara parmezan ras.

Autor:  Alina Tibichi