Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit chiftelute


Sfaturi pentru gatit chiftelute Pentru un pranz delicios, un sandvis de luat la scoala sau serviciu ori pentru servit rapid niste spaghete, chiftelutele sunt numai bune.

Daca ai toate ingredientele in casa, in maximum jumatate de ora le-ai si pus in farfurie.
Esti incepator in ale gatitului? Nici o problema!
Urmeaza aceste sfaturi si sigur vei avea o mancare gustoasa.

Sfaturi pentru gatit chiftelute
- este indicat sa aiba destul de multa grasime, pentru ca chiftelutele sa nu fie uscate;
- unii bucatari recomanda doar carne de porc, altii de vita ori de vitel. Ideea este ca, odata prajite, chiftelutele facute cu carne de vita au gust de grasime, iar cele din carne de vitel isi cam pierd din totalitate. De aceea, este mai bine sa folosesti un mix de carne tocata;

- odata aleasa carnea, urmeaza pregatirea compozitiei. Secretul unor chiftele pregatite bine consta in amestecarea carnii cu firimituri de paine inmuiate in lapte;
- poti pune si oua, dar iti va fi mai greu cand va trebui sa modelezi chiftelele;
- daca folosesti carne de porc, poti adauga seminte de fenicul;



- usturoiul pare sa nu fie chiar indicat, desi unele gospodine il pun. In momentul in care chiftelele se prajesc, ar putea sa le dea un usor gust amarui;
- unii bucatari rumenesc chiftelutele in tigaie, apoi le coc in sos de tomate, la cuptor. Altii, pur si simplu, adauga sosul in tigaie, peste chiftele, si lasa sa fiarba la foc mic.

Cum se fac chiftelutele
Ingrediente

300 gr carne tocata de vita, 200 gr carne tocata de porc, 1 felie de paina alba fara coaja, 1 lingura de patrunjel tocat marunt, 6 linguri de lapte, 1 ceapa tocata marunt, 3 lingurite de seminte de fenicul prajite, ulei de masline

Mod de preparare
Lasa painea la inmuiat in lapte cam 10 minute.
In acest timp, amesteca restul de ingrediente, cu exceptia uleiului de masline, intr-un bol mare, cu ajutorul mainilor.
Marunteste foarte bine painea, pune-o in bol si omogenizeaza.
Modeleaza chiftelutele in palma si pune-le pe un platou.
Cu cat le vei face mai mici, cu atat se vor praji mai repede.



Dupa ce ai terminat, incinge o lingura de ulei de masline intr-o tigaie medie.
Ca sa vezi daca e suficient de fierbinte, ia putin din compozitie si pune in recipient.
Incepe sa sfaraie si simti o aroma placuta? Atunci e numai bun.
Pune cateva chiftelute la prajit.
Cand s-au rumenit pe o parte, intoarce-le pe partea cealalta.
Serveste chiftelele cu sos de tomate, spaghete sau cartofi sotati.

Daca vrei sa le faci in tigaie, cu sos, dupa ce s-au rumenit, da foc spre mai mic, apoi pune rosiile tocate si lasa sa fiarba cam 15-20 de minute, pana cand nu vor mai fi rozalii in mijloc.
De data aceasta, nu trebuie sa le amesteci, ci doar sa le lasi asa.

Autor:  Alina Tibichi