Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru dezosat peste


Sfaturi pentru dezosat peste Inainte sa-l prajesti ori sa-l gatesti la cuptor, pestele trebuie dezosat.
Se poate face acest lucru si dupa ce l-ai gatit, dar este indicat sa indepartezi oasele inainte pentru ca mesenii sa nu aiba probleme cu ele.

Ca sa dezosezi un peste, iti trebuie: o suprafata curata pe care sa lucrezi, un cutit ascutit, cu margine lata, si un clestisor sau o penseta.

Daca vrei sa faci file un peste mai mare, in special unul plat, taie-l astfel incat sa-ti fie usor sa indepartezi oasele de carne.
Pestele mic poate fi dezosat fara sa fie taiat, astfel incat sa-l poti face umplut la cuptor.

In functie de preferinte, capul si coada pot fi pastrate intregi (la hering, macrou, pastrav etc. e mai usor sa gatesti pestele intreg).



Cum sa dezosezi un peste prin burta
Aceasta metoda e folosita atunci cand vrei sa faci peste umplut, dar sa indepartezi coada si capul.
1. Curata pestele, apoi spala-l si clateste-l.
2. Pune-l pe masa si indeparteaza capul, coada si inotatoarele. Ca sa tai capul, baga cutitul in peste imediat dupa branhii.
3. Deschide pestele ca si cum ar fi o carte si pune-l pe masa cu partea taiata in jos.
4. Apasa cu degetele de-a lungul coloanei vertebrale, pentru a o disloca.
5. Intoarce pestele. Baga cutitul de o parte a coloanei, imediat dupa oase, si incepe sa tai spre exterior, iar cu cealalta tine bine pestele. Tine cutitul paralel cu masa, taind pe sub oase.
6. Odata ce oasele si coloana sunt indepartate, verifica sa vezi daca au mai ramas oase. In cazul in care mai sunt, scoate-le cu ajutorul clestisorului sau cu penseta.
7. Clateste pestele sub un jet de apa rece, apoi usuca-l cu prosoape absorbante de bucatarie.
8. La final, da pestelui forma originala si umple-l cu o compozitie pregatita dinainte.



Cum sa dezosezi un peste prin spate
1. Curata pestele, clateste-l si pune-l pe masa, pe o parte.
2. Introdu cutitul imediat sub o branhie si taie capul pe jumatate. Cand simti ca ai ajuns la coloana, indreapta-te cu cutitul spre coada, avand grija sa tai foarte aproape de coloana. Trebuie sa simti cum cutitul patrunde oasele. De altfel, se si aude cum sunt taiate.
3. Procedeaza la fel si pe partea cealalta. Acum, pe masa ai doua fileuri si capul cu coloana.
4. Foloseste clestisorul ca sa scoti bucatelele ramase. Daca au ramas mai multe oase, introdu cu grija cutitul sub ele, apoi incepe sa tai parallel cu masa. Astfel, vei indeparta membrana alba de deasupra.
5. Clateste pestele.

Autor:  Alina Tibichi