Se spune ca un mar pe zi tine doctorul departe.
Aceasta, de fapt, e varianta actualizata a unui proverb de pe la 1866, conform caruia, daca mananci un mar inainte sa te bagi seara in pat, impiedici un doctor sa-si castige painea.
Astazi, marul e unul dintre cele mai raspandite fructe, existand pana acum peste 7.500 de varietati.
Merele sunt o sursa de: fibre solubile, vitamine (A, C), minerale (fier, calciu, fosfor, potasiu), flavonoide.
Un mar contine: 50-80 de calorii, 5 gr fibre solubile.
Beneficii pentru sanatate
- nu are nici grasimi, nici sodiu;
- antioxidantii din mar previn cataracta;
- fibrele ajuta la eliminarea toxinelor din organism si la curatarea lui (implicit, la detoxifierea ficatului);
-
fibrele solubile diminueaza incidenta afectiunilor intestinale si chiar a anumitor tipuri de cancer (consumul de mere poate sa reduca riscul dezvoltarii cancerului pancreatic cu pana la 23 de procente);
- diminueaza posibilitatea aparitiei diabetului tot datorita faptului ca are fibre solubile;
- este benefic in curele de slabire;
- un mar consumat zilnic reduce unele probleme ale pielii;
-
pectina din mar reduce colesterolul prin scaderea secretiei de insulina;
- potasiul e necesar pentru sanatatea sistemului cardiovascular;
- in urma efectuarii a doua studii, s-a concluzionat ca problemele respiratorii, cum ar fi astmul, sunt reduse vizibil daca mancam cinci mere saptamanal;
- marul intareste inima si creste nivelul fluidelor din organism;
-
otetul de mere poate sa previna formarea pietrelor la rinichi;
-
marul albeste dintii si micsoreaza riscul caderii acestora prin faptul ca stimuleaza producerea salivei (aceasta scade nivelul bacteriei din cavitatea bucala);
- conform altui studiu, efectuat de data aceasta pe soareci, se pare ca
sucul de mere tine la distanta Alzheimerul si lupta impotriva efectelor imbatranirii asupra creierului;
- ne fereste de Parkinson;
- previne formarea pietrei la vezica biliara;
- vindeca unele afectiuni, cum ar fi
diareea si constipatia (dupa caz, fibrele fie pompeaza apa in colon, fie absorb excesul de lichid);
- neutralizeaza sindromul de colon iritabil;
- preintampina aparitia hemoroizilor;
-
intareste sistemul imunitar, datorita continutului de vitamina C.
Autor: Alina Tibichi