Site coolinaria.ro

Cum faci sa nu se lipeasca prajitura de tava


Cum faci sa nu se lipeasca prajitura de tava Uneori, pana si celei mai pricepute gospodine i se intampla ca blatul prajiturii sa se lipeasca de tava.

In anumite situatii, cauza o reprezinta cantitatea mare de zahar din compozitie, care se caramelizeaza la temperatura ridicata si, implicit, devine lipicioasa.

In alte cazuri, e vorba de pregatirea propriu-zisa a tavii.

Iata cum sa procedezi ca sa nu mai ai surprize neplacute cand vrei sa faci tort:
1. Greseaza tava si presara faina in ea.
2. Greseaza tava, presara faina si tapeteaz-o cu hartie de copt / cerata.
3. Foloseste folie de aluminiu.

1. Greseaza tava si presara faina in ea
Verifica reteta sa vezi daca cere o tava gresata. Daca da, atunci unge-o cu unt sau ulei.
Foloseste o pensula sau un prosop de hartie ca sa o gresezi uniform. Unge apoi colturile si peretii tavii, dar nu chiar pana sus.
Presara dupa aceea faina in tava. Daca faci o prajitura cu ciocolata, inlocuieste faina cu cacao. Distribuie faina / cacaoa uniform. Agita tava de cateva ori. Daca e prea multa, intoarce-o cu fundul in sus ca sa scapi de excesul de faina.



2. Greseaza tava, presara faina si tapeteaz-o cu hartie de copt / cerata
Aceasta este o metoda si mai sigura de a scoate blatul / aluatul din tava fara sa se prinda. O poti aplica doar daca folosesti tavi late.
Dupa ce ai gresat tava, pune hartia in ea si traseaza marginile cu un creion. Decupeaza ce nu-ti trebuie.
Asaza hartia taiata cum trebuie in tava, apoi greseaz-o si presara faina. Apasa bine ca sa acoperi si colturile tavii.

3. Foloseste folie de aluminiu
Nici macar gresarea nu este o metoda care da rezultate 100%. O metoda mult mai usoara decat gresarea ori utilizarea hartiei de copt consta in folosirea foliei de aluminiu.
Aceasta se pliaza mult mai usor pe colturile tavii, iar blatul se dezlipeste si mai usor.



Cum scoti blatul / aluatul din tava
Intotdeauna respecta instructiunile din reteta!
Unele prajituri trebuie scoase din tava imediat ce le-ai luat din cuptor. Altele, in schimb, trebuie lasate sa se raceasca in ea, apoi intoarse cu grija pe un gratar.

Cum scoti rulada din tava
Desprinde marginile ruladei de tava cu ajutorul unui cutit, apoi intoarce tava deasupra unui prosop de bucatarie. Lasa rulada sa se raceasca.

Cu vreo 2 minute inainte sa scoti tava din cuptor, umezeste bine un prosop de bucatarie cu apa fierbinte.
Cand scoti prajitura, pune tava pe prosop. Aburul de la apa va face ca prajitura sa se desprinda mai usor.
La final, ca sa nu te chinui curatind tava, toarna apa in ea si las-o la inmuiat.

Autor:  Alina Tibichi