Site coolinaria.ro

5 retete irlandeze


5 retete irlandeze Vrei o mancare savuroasa, facuta dupa o reteta simpla? Atunci testeaza bucataria irlandeza!

Noi iti propunem 5 retete irlandeze pe care le poti gati cu orice ocazie: pachet pentru serviciu, pranz, cina, chiar si masa festiva...

1. Placinta irlandeza cu cartofi
Ingrediente

250 gr cartofi cruzi (dati pe razatoare), 150 gr faina 550, 250 gr piure de cartofi, 285 ml lapte batut, 25 gr unt, 2 linguri ulei vegetal, 1 lingurita bicarbonat de sodiu



Mod de preparare
Pune cartofii cruzi intr-o panza de tifon si stoarce-i bine ca sa indepartezi excesul de lichid.
Amesteca-i cu bicarbonatul de sodiu si cu faina, dupa care cu piureul de cartofi (acesta se pregateste ca de obicei si se potriveste de ulei de masline si condimente).
Incorporeaza laptele batut si amesteca pana obtii un aluat gros, care trebuie potrivit de sare.
Incalzeste putin ulei si unt intr-o tigaie de prajit. Cand lichidul e suficient de incins, ia cate o lingura din aluat si pune in tigaie.
Gateste placintelele cam 3 minute pe fiecare parte, adica pana cand se rumenesc. Serveste-le cu bacon si rosii coapte.

2. Tarta cu branza ca in Dublin
Ingrediente pentru aluat

100 g faina 550 cernuta, 5 linguri unt, putina sare, 3 linguri apa rece
Ingrediente pentru umplutura
1 lingura unt, 1 ceapa mica tocata, 1 catel de usturoi maruntit, 3 oua batute, 1 lingura mix italian de condimente, sare, piper, 1 lingurita mustar, 10 rosii cherry injumatatite, 8 palarii de ciuperci feliate, 3 felii de bacon fasii, 245 ml lapte degresat, cca 200 gr branza rasa



Mod de preparare
Incinge cuptorul la 200 grade Celsius.
Combina faina si sarea intr-un bol, apoi incorporeaza untul si amesteca pana cand obtii o compozitie faramicioasa. Adauga apa si framanta bine.
Intinde aluatul si pune-l intr-o tava de tarta. Acopera-l cu o folie de aluminiu si pune peste ea un lant pentru blat de tarta.
Da la cuptor pentru 10 minute, dupa care indeparteaza folia si baga-l inapoi, pentru vreo 5 minute. Scoate din cuptor si lasa sa se raceasca.
Redu temperatura din cuptor la 190 grade Celsius.
Intr-o tigaie mare, la foc mediu, topeste untul, apoi pune ceapa si gateste-o pana se inmoaie. Ai grija sa nu se rumeneasca.
Cam dupa vreo 3 minute pune in tigaie baconul, usturoiul si ciupercile. Gateste-le cam 5 minute. Cand e gata, intinde compozitia peste aluat, adauga rosiile injumatatite si presara branza.
Intr-un bol mic amesteca ouale cu laptele, mustarul, ierburile aromatice, piperul si sarea si toarna peste tarta. Da la cuptor cam pentru o jumatate de ora.

3. Peperonata
Ingrediente

1 ceapa feliata, 2 ardei grasi rosii, 2 ardei grasi verzi, 6 rosii mari, 2 linguri ulei de masline, sare, piper, zahar, un catel de usturoi zdrobit, cateva frunze de busuioc



Mod de preparare
Incinge uleiul de masline intr-o tava, adauga usturoiul si gateste-l cateva secunde. Pune apoi ceapa tocata, amesteca usor si acopera vasul cu capac.
Cat timp se inmoaie ceapa, curata ardeii de seminte, taie-i in patru, iar apoi in fasii subtiri. Adauga-i peste ceapa si amesteca. Pune inapoi capacul si lasa mancarea asa pe foc.
Curata rosiile de coaja (tine-le in apa clocotinda in jur de 10 secunde, apoi in apa rece si curata-le imediat), feliaza-le si pune-le in tigaie, potriveste de piper, sare, zare si presara frunzele de busuioc. Gateste legumele pana se inmoaie, adica vreo jumatate de ora.

4. Reteta de Colcannon
Ingrediente

piper si sare dupa gust, 500 gr varza rasa, 1 kg cartofi curatati si injumatatiti, 2 buc. praz spalat si feliat, 240 ml lapte, 1/2 lingurita pudra de nucsoara, 115 gr + 2 linguri unt



Mod de preparare
In tigai diferite, gateste varza si cartofii in apa sarata pana se inmoaie, cam 12-15 minute. Scurge varza si toac-o, iar cartofii piseaza-i.
Intre timp, intr-o tigaie destul de mare, amesteca prazul cu laptele si gateste-l la foc mediu, pana se inmoaie leguma, cam 8-10 minute.
Adauga piperul, sarea, cartofii si nucsoara si tine la foc mic, pana se omogenizeaza.
Dupa aceea pune varza si jumatate din unt si amesteca inca o data, pana ajunge la consistenta cartofilor facuti piure. Adauga restul de unt si serveste.

5. Cafea irlandeza
Ingrediente pentru 12 cafele

120 ml whisky irlandez, 6 lingurite zahar, 600 ml cafea proaspat fiarta, 120 ml smantana pentru frisca, 2 lingurite nucsoara



Mod de preparare
Mixeaza smantana dulce foarte bine, pana devine pufoasa, dupa care da-o la rece.
Pune jumatate de lingurita de zahar in fiecare pahar, apoi cate 10 ml de whisky si amesteca foarte bine.
Toarna 50 ml de cafea si omogenizeaza.
La final pune cate o lingura de frisca in fiecare pahar si presara putina nucsoara.

Foto: Flickr

Autor:  Alina Tibichi