Daca ai mai multe pungi cu ficatei in congelator, dar nu vrei sa-i prajesti pe toti, prepara cateva linguri de pate.
Este mult mai sanatos astfel, decat sa consumi ceva din comert, care, foarte probabil, contine tot felul de chimicale.
Iata ce e bine sa stii:
Despre ficatei
- asigura-te ca sunt proaspeti, umezi si stralucesc;
- cumpara-i pe cei fara vreo pata;
- ca sa-i dezgheti, pune-i intr-o farfurie si baga-i in frigider, in locul cel mai racoros. Trebuie folositi in maxim doua zile;
- dupa ce se dezgheata, curata-i, pune-i intr-o strecuratoare, clateste-i sub un jet de apa rece, apoi lasa-i la scurs si sterge-i cu un prosop absorbant de bucatarie;
- unii bucatari ii tin vreo sase ore intr-un mix de lapte si sare, ca sa-i inmoaie si sa le scoata gustul amarui.
Alte sfaturi
- ca sa aromezi pateul, foloseste: bacon, arpagic, sare, usturoi, capere, cimbru uscat, smantana, brandy, patrunjel, pasta de ansoa (se pune peste ficatei imediat ce acestia s-au rumenit in tigaie, inainte de a picura si brandy);
- ficateii se pun in tigaie in momentul in care ceapa prinde o culoare translucida;
- ficateii nu se tin mai mult de 10-20 minute in tigaie, apoi se transfera intr-un bol si se mixeaza;
- imediat ce ai potrivit de sare, indeparteaza tigaia de pe foc;
- pune toata compozitia intr-un blender si mixeaza bine de cateva ori. Daca ti se pare ca nu sunt suficiente cateva secunde, opreste blenderul, apasa cu lingura usor in compozitie, apoi mixeaza iarasi;
- pune pateul obtinut intr-un recipient, intinde-l bine si decoreaza-l cu cateva frunze de dafin. Adauga apoi unt clarifiat si da la rece pentru o ora sau chiar mai mult;
- daca doresti, atunci cand pui ficateii in tigaie, toarna si putina supa de pasare sau de legume;
- ai grija sa nu sara uleiul pe tine cand ii rumenesti, din cauza umiditatii lor ridicate.
Foto: Flickr
Autor: Alina Tibichi