Daca vrei sa gatesti ceva rapid pentru pastele abia fierte ori sa imbogatesti culoarea si gustul salatelor, incearca niste legume sotate.
Foloseste ce ai prin casa si apuca-te de treaba.
Uite cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont ca sa nu gresesti.
Sotare = metoda de gatit la temperatura mare, cu foarte putine grasimi.
Sfaturi pentru sotare
Pasul 1
Pregateste toate ingredientele. Cantareste cat ulei ori supa iti trebuie si toarna in tigaia incinsa, iar pe aceasta pune-o in cuptor, la temperatura medie. Intre timp, spala si taie potrivit legumele.
Pasul 2
Cand s-a infierbantat lichidul, scoate-o si pune in ea legumele taiate uniform, ca sa se gateasca simultan. Daca ai ingrediente cu un timp mai mare de gatire, atunci taie-le si mai marunt decat cele care sunt gata in cateva minute.
Timp indelungat: morcovi, ceapa, cartofi.
Timp mediu: gogosari, broccoli.
Timp scurt: rosii, ciuperci.
Timp foarte scurt: spanac si alte legume verzi.
Pasul 3
Cand e suficient de fierbinte lichidul, se pun legumele si se amesteca in ele pentru a se rumeni uniform. Ia-le de pe foc cand s-au inmuiat, adica dupa vreo 3-5 minute.
Pasul 4
Nu uita sa le potrivesti de gust (cu sare, piper, rozmarin etc.). Daca doresti, stropeste-le cu putina zeama de portocala sau de lamaie.
Avantajele sotarii
- nu necesita mult timp;
- poti sota aproape orice fel de leguma la temperatura mare;
- legumele isi pastreaza aroma.
Legumele sotate se pot servi in salate, quesadilla, cu paste si chiar cu carne.
Bine de stiut
- este foarte importanta temperatura la care sotezi legumele. Daca aceasta e mica, atunci ingredientele se vor face mai degraba la aburi, intrucat au mai mult timp ca sa elibereze apa, dar nu se vor rumeni;
- nu incerca sa pui prea multe grasimi sau sa aglomerezi tigaia;
-
sotarea nu e sinonima cu prajirea. In cazul acesteia din urma, se foloseste mai multa grasime, iar temperatura e mai mica si timpul mai indelungat.
Autor: Alina Tibichi