Site coolinaria.ro

Cum se soteaza legumele


Cum se soteaza legumele Daca vrei sa gatesti ceva rapid pentru pastele abia fierte ori sa imbogatesti culoarea si gustul salatelor, incearca niste legume sotate.

Foloseste ce ai prin casa si apuca-te de treaba.
Uite cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont ca sa nu gresesti.

Sotare = metoda de gatit la temperatura mare, cu foarte putine grasimi.

Sfaturi pentru sotare
Pasul 1

Pregateste toate ingredientele. Cantareste cat ulei ori supa iti trebuie si toarna in tigaia incinsa, iar pe aceasta pune-o in cuptor, la temperatura medie. Intre timp, spala si taie potrivit legumele.

Pasul 2
Cand s-a infierbantat lichidul, scoate-o si pune in ea legumele taiate uniform, ca sa se gateasca simultan. Daca ai ingrediente cu un timp mai mare de gatire, atunci taie-le si mai marunt decat cele care sunt gata in cateva minute.
Timp indelungat: morcovi, ceapa, cartofi.
Timp mediu: gogosari, broccoli.
Timp scurt: rosii, ciuperci.
Timp foarte scurt: spanac si alte legume verzi.



Pasul 3
Cand e suficient de fierbinte lichidul, se pun legumele si se amesteca in ele pentru a se rumeni uniform. Ia-le de pe foc cand s-au inmuiat, adica dupa vreo 3-5 minute.

Pasul 4
Nu uita sa le potrivesti de gust (cu sare, piper, rozmarin etc.). Daca doresti, stropeste-le cu putina zeama de portocala sau de lamaie.

Avantajele sotarii
- nu necesita mult timp;
- poti sota aproape orice fel de leguma la temperatura mare;
- legumele isi pastreaza aroma.
Legumele sotate se pot servi in salate, quesadilla, cu paste si chiar cu carne.



Bine de stiut
- este foarte importanta temperatura la care sotezi legumele. Daca aceasta e mica, atunci ingredientele se vor face mai degraba la aburi, intrucat au mai mult timp ca sa elibereze apa, dar nu se vor rumeni;
- nu incerca sa pui prea multe grasimi sau sa aglomerezi tigaia;
- sotarea nu e sinonima cu prajirea. In cazul acesteia din urma, se foloseste mai multa grasime, iar temperatura e mai mica si timpul mai indelungat.

Autor:  Alina Tibichi