Site coolinaria.ro

Sfaturi culinare oferite de bucatari profesionisti


Sfaturi culinare oferite de bucatari profesionisti Uneori, cand iei masa in oras, ti se pare ca preparatele sunt mai bune decat cele pe care le pregatesti tu acasa.
Cu toate ca reteta este aceeasi, parca savoarea si gustul sunt usor diferite.
Secretul consta in timpul pe care il petreci gatind si in tot felul de incercari si combinatii de ingrediente.

Pentru ca nimeni nu s-a nascut invatat, iata 20 de sfaturi de la bucatari profesionisti.
Urmeaza-le si, cu siguranta, vei observa diferenta.

Fructe si legume
1. Inainte de a le pune la prajit in ulei, da vinetele prin faina de grau. Astfel eviti excesul de grasimi absorbit.
2. Nu arunca tulpinile de broccoli. Taie-le cubulete sau feliaza-le si pune-le in mancaruri. De ce? Pentru ca au aroma de supa facuta in casa.
3. Ca sa aiba mai multa savoare, tine rosiile la temperatura camerei.
4. Nu stii cum sa cureti usor rosiile de pielita? Daca sunt ferme, pur si simplu, foloseste cutitul. Daca sunt moi, cufunda-le in apa fierbinte, apoi imediat in apa rece, dupa care cojeste-le.



Prajituri
5. Ca sa nu se arda blatul, presara putina sare grunjoasa in tava. Sarea functioneaza ca un izolant. Alta varianta ar fi sa folosesti un vas de ceramica, intrucat raspandeste mai lent caldura fata de aluminiu sau sticla.
6. Picura putina zeama de lamaie in compozitia de caramel. Astfel, nu se va zaharisi.
7. O prajitura mai pufoasa se face cu faina cernuta. Daca nu ai sita, baga mixerul in faina pentru cateva secunde, ca sa zdrobesti eventualii bulgari.
8. Cele mai gustoase terine le obtii daca le gatesti mult timp in cuptor, la bain-marie. Ai grija doar ca apa sa fiarba la foc mic.



Alte sfaturi
9. Ca sa digeri mai usor usturoiul, tine-l la macerat intr-un bol cu apa rece.
10. Ca sa cureti repede ghimbirul, foloseste mai degraba o lingurita decat un cutit. Astfel, vei indeparta doar coaja, nu si pulpa.
11. Impiedica fierberea laptelui prin introducerea in vas a unei lingurite sau a unei pietricele.
12. Nu incerca sa pregatesti ceva flambat intr-o tigaie non-aderenta, pentru ca suprafata e prea fragila si nu rezista.



13. Daca nu ai suficient vin de Madeira, gateste o pruna uscata cu o lingura mica de zahar si un pahar de vin. Compozitia obtinuta poate fi folosita in loc de vin de Madeira.
14. Obtii un dressing cremos daca inlocuiesti jumatate din cantitatea de maioneza cu iaurt grecesc.
15. Presara putina sare pe tocator atunci cand maruntesti ierburi. Astfel, nu se vor imprastia pe masa.
16. Daca trebuie sa pui mai mult ulei atunci cand sotezi, adauga-l intr-o margine, astfel incat, atunci cand intra in contact cu mancarea, sa fie deja cald.



17. Cu cat tai mai marunt carnea, cu atat o vei gati mai repede.
18. Ca sa tai mai usor baconul sau pancetta in cuburi, tine-le un sfert de ora in frigider. Asa se vor intari.
19. Carnea de cocos, pana in 5 kg, trebuie maruntita inainte de a fi gatita.
20. Carnea de rata are o piele mai groasa fata de cea de gaina si mai multe grasimi.

Autor:  Alina Tibichi