Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit vinete


Sfaturi pentru gatit vinete Una dintre cele mai apreciate legume de toamna este vanata.
Saraca in calorii, dar bogata in fibre, ea poate fi gatita usor.

Ca sa te asiguri, totusi, ca mancarea va fi delicioasa, tine cont de cateva lucruri:

Bine de stiut
- pielita vinetelor este comestibila, dar pentru ca e usor amara, unele retete ne spun ca e bine sa o indepartam;
- odata taiata, pulpa legumei se va innegri, din cauza contactului cu aerului. Previne acest lucru fie stropind-o cu zeama de lamaie, fie punand-o in apa cu sare;
- ca sa reduci din absorbtia vinetelor, fierbe 1-2 minute feliile, apoi pune-le la uscat pe prosoape absorbante de bucatarie;

- vinetele se pun in supe si mancarica in ultimele 10 minute, pentru a nu le gati mai mult decat trebuie;
- pulpa este precum un burete, deci foarte probabil sa absoarba ulei. Ca sa eviti acest lucru, da vanata printr-un mix de faina, ou batut si firimituri de paine, bag-o in frigider pentru o jumatate de ora, iar apoi prajeste-o;



- ca sa indepartezi excesul de apa, poti pune feliile de vanata in cuptorul cu microunde, 4-6 minute la temperatura mare, dupa care scoate-le, acopera-le si lasa-le deoparte 2 minute. Inainte de a le pune in mancare, usuca-le cu prosoape absorbante de bucatarie;
- alta varianta ca sa scapi si de gustul amar, si de excesul de apa, e sa presari multa sare pe vinete si sa le lasi deoparte;

- ca sa sarezi vinetele, curata-le, feliaza-le sau taie-le cubulete si presara din abundenta sare. Lasa-le deoparte cam o ora, intr-o strecuratoare. Dupa aceea clateste-le bine ca sa indepartezi gustul sarat, strange-le in pumn ca sa elimini si restul de apa din ele si usuca-le cu prosoape absorbante de bucatarie;
- nu folosi recipiente de aluminiu cand gatesti vinete, ca acestea sa nu-si piarda culoarea.



Cum se gatesc vinetele
Vinetele pot fi: pregatite la aburi, prajite, facute la cuptor, sotate, fierte, gatite la microunde etc.

Vinete la gratar
Infige vanata intr-un betisor de frigarui si coace-o intreaga, necuratata, direct deasupra sursei de caldura, pana cand coaja se innegreste, iar pulpa se inmoaie. Cam in 15-20 de minute e gata.
Daca incerci sa le faci in cuptorul aragazului cu gaz, acopera tava cu folie inainte de a pune vinetele pe gratar. La fel de bine le poti curata de coaja, felia si scurge de apa.
In cazul in care vrei sa pui pe grill vinete feliate, stropeste-le cu putin ulei.



Vinete la cuptor
Pune vanata intreaga in cuptor, fara sa o cureti, dar inteap-o ici-colo si coace-o la 180 grade Celsius, cam o ora. Dupa aceea poti sa o cureti si sa o scurgi de excesul de apa.

Vinete prajite
Asigura-te ca uleiul este foarte fierbinte. De asemenea, e bine sa nu umpli tigaia. In caz contrar, vinetele nu se vor praji. Cand s-au rumenit uniform, le poti lua de pe foc.

Vinete sotate
Sunt gata cam in 7-10 minute, adica dupa ce s-au inmuiat si au prins o culoare aurie.

Autor:  Alina Tibichi