Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru incepatori: cum prepari un blat de tort reusit


Sfaturi pentru incepatori: cum prepari un blat de tort reusit Tortul este nelipsit din meniul aniversarilor, nuntilor si altor ocazii speciale. O deosebita atentie trebuie acordata pregatirii blatului, precum si cocerii. Si cum nimeni nu s-a nascut invatat, imi voi permite sa iti ofer cateva sfaturi din proprie experienta, pentru prepararea unui blat de tort reusit.

In primul rand inainte de a baga blatul la coacere, cuptorul trebuie sa fie foarte bine incalzit. Separarea albusurilor de galbenusuri se face in vase bine spalate de grasime, altfel albusurile nu formeaza o spuma cosistenta. Iti propun un truc pentru separarea galbenusului de albus: foloseste o palnie si astfel albusul va trece prin ea, iar galbenusul va ramane inauntru.

Pentru ca albusurile sa fie bine spumate, ele se tin la rece in frigider aproximativ 30 de minute. Galbenusurile trebuie frecate foarte bine, cam 10 minute la viteza maxima cu mixerul, pana se albesc si isi dubleaza volumul.

Albusurile trebuie sa fie batute spuma tare, in care vei adauga jumatate din cantitatea de zahar necesara. Cealalta jumatate o vei folosi atunci cand bati galbenusurile. Cand unim cele doua compozitii de albus si galbenus, vom amesteca de sus in jos cu o spatula, nu repede pentru ca albusurile nu au voie sa cada.

Compozitia de blat pentru tort se toarna in forme speciale de tort sau in orice vas inalt tapetat cu unt si faina. Pentru gospodinele dintre voi care au un cuptor ce arde tot ce prinde, va sfatuiesc ca atunci cand tapetati forma de tort sa puneti pe fund mai multa faina. Astfel, daca e sa se arda, se arde stratul de faina si e foarte usor de indepartat cu un cutit de paine.

Primele 5 minute se coace la foc mare, apoi se da focul mic de tot. Astfel nu sa va prinde blatul. Primele 15 minute nu se va deschide deloc usa cuptorului pentru a nu impiedica blatul sa creasca frumos. Pentru a verifica stadiul de coacere a blatului vei face obisnuitul test al paiului sau a scobitorii: daca paiul iese din compozitie uscat, blatul este copt.

Dupa ce blatul s-a copt, stingem focul si lasam blatul in cuptor inca 30 de minute, cu usa intredeschisa. Apoi il scoatem afara.

Trebuie sa stii ca blaturile fara ulei si lapte sunt seci si se usuca foarte repede. Iar un blat se dezumfla la copt in cazul in care nu am pus destula faina sau nu este suficient de copt. Daca pui linguri rase de faina, atunci va trebui sa pui o lingura in plus.

Vei taia blatul orizontal, in doua sau in trei, de grosime egala, numai dupa ce s-a racit foarte bine, altfel risti sa se faramiteze.

Si nu uita de cel mai important sfat cand vei suprapune blaturile: sa le insiropezi foarte bine fie cu zeama de la un compot, fie cu lichior de fructe sau cu un amestec de apa cu zahar si arome.

Autor:  Simona Stefanuca