Site coolinaria.ro

10 mituri culinare demontate


10 mituri culinare demontate De-a lungul timpului, in functie de gusturile si experienta fiecaruia, s-au nascut si s-au perpetuat miturile culinare.

Intr-o anumita forma, mai mult sau mai putin semnificativa, ajungem sa le acordam atentie considerabila.

Iata care sunt cele mai cunoscute mituri culinare si cum ne influenteaza:

1. Homarii "tipa" atunci cand sunt pusi in apa fierbinte.
De ce nu este adevarat? Pentru ca ei nu au corzi vocale.
Zgomotul pe care il auzim, cel mai probabil, e cauzat de aerul care iese din carapace pe masura ce crustaceul e cufundat in apa clocotinda. Ca sa nu mai auzi acel sunet, pune homarul in apa rece si las-o sa ajunga in punctul de fierbere.

2. Gatitul la microunde distruge nutrientii din alimente.
De ce nu este adevarat? Pentru ca, indiferent de metoda de gatit, pierzi aceeasi cantitate de nutrienti.
De fapt, microundele te ajuta sa pastrezi mai multi nutrienti, nu sa-i distrugi, deoarece presupune un timp mai redus si o temperatura mai mica decat metodele conventionale de gatit.



3. Prajitul la temperatura inalta previne absorbtia uleiului.
De ce nu este adevarat?
Conform teoriei, atunci cand pui alimente in ulei fierbinte, bulele de apa din ingrediente se evapora rapid, prevenind patrunderea grasimii in ele. Pare sa aiba logica, nu? De fapt, majoritatea uleiurilor sunt absorbite nu in timpul prajirii, ci in primele secunde dupa ce iei alimentele din tigaie.
In timpul prajirii, apa din ingrediente isi mareste rapid volumul si se transforma in vapori. Odata ce scoti mancarea din ulei, temperatura ei scade rapid, iar aburii dinauntru se transforma inapoi in apa, lasand goluri mari in alimente.
Cu ce se umplu acestea? Cu uleiul de pe suprafata alimentelor. Potrivit unor bucatari profesionisti, cantitatea de ulei absorbita e direct proportionala cu temperatura la care e gatit alimentul.

4. Metodele de gatit cu caldura umeda fac ca mancarea sa aiba mai multa umiditate decat metodele de gatit cu caldura uscata.
De ce nu este adevarat? Umezeala pe care o retine o bucata de carne are legatura numai cu temperatura la care e pregatita aceasta.
Carnea e formata dintr-o multime de fibre care contin lichid. Pe masura ce o gatesti, peretii fibrelor se contracta, iar lichidul este eliminat. Asadar, indiferent cum gatesti carnea, tot scapi de lichidul din ea.



5. Pastele trebuie sa fie fierte intr-o oala mare de apa.
De ce nu este adevarat? Atat timp cat pastele sunt acoperite de apa, se vor gati exact ca cele "inecate" in lichid.
O oala mica pierde mai putina caldura atunci cand pui pastele in ea, spre deosebire de una mare. Mitul e adevarat numai cand folosesti paste proaspete.

6. Daca pui ulei in apa in care fierb pastele, previi lipirea lor.
De ce nu este adevarat? Pentru ca apa si uleiul nu se amesteca deloc.
Stii ce se intampla, de fapt, atunci cand pui ulei in apa in care fierb pastele? Acestea in urma, indiferent de forma, vor fi atat de alunecoase, incat nu vor mai absorbi din sos.



7. Alcoolul se evapora complet in timpul gatirii.
De ce nu este adevarat? In functie de metoda de gatit, de temperatura si de timp, foarte posibil ca alcoolul sa se evapore doar in proportie de 15%.
Chiar si alcoolul turnat in apa clocotinda nu se evapora complet. Ca sa-l elimini complet din mancare, trebuie sa-l gatesti trei ore!

8. Cand pregatesti carne la grill, cel mai bine e sa o intorci o singura data pe partea cealalta.
De ce nu este adevarat? Pentru ca nu se gateste uniform, iar mijlocul poate fi chiar mai crud.
Cel mai bine este sa o intorci de cateva ori. Daca o intorci o data la 15 secunde, va fi mai putin cruda cu pana la 40% fata de momentul anterior.



9. Daca sarezi fasolea in timp ce o gatesti, se va intari.
De ce nu este adevarat? Totul are legatura cu calciul si magneziul din ea.
Cand pui fasolea la inmuiat in apa sarata, ionii de sodiu iau locul magneziului si calciului, inmuind efectiv coaja.

10. Fructele proaspete sunt mai sanatoase decat cele uscate.
Intr-adevar, sunt diferente minore in ceea ce priveste cantitatea de vitamine si de minerale, dar ambele categorii contin cantitati similare de fibre si zaharuri.

Autor:  Alina Tibichi