Site coolinaria.ro

Cum sa gatesti prin metoda stir-fry


Cum sa gatesti prin metoda stir-fry Stir-fry este una dintre cele mai usoare metode de gatit.

Ea presupune prepararea mancarurilor la temperatura inalta, in timp redus si cu o cantitate mica de ulei, amestecand in mod continuu.

Iata cum poti gati un pranz gustos prin metoda stir-fry:

Pasul 1: Pregateste ingredientele.
Dupa ce speli bine carnea, tai-o fasii subtiri. Toaca ceapa, taie in fasii gogosarii si morcovii, curata ghimbirul, marunteste ierburile aromatice etc.

Pasul 2: Pune pe aragaz tigaia wok.
E suficient de incinsa in momentul in care incepe sa fumege.

Pasul 3: Picura 1-2 linguri de ulei in tigaie.
Pentru aroma, adauga putin sos de soia.

Pasul 4: Cand s-a incins uleiul, pune carnea si amesteca in mod constant, ca sa se gateasca uniform.



Pasul 5: Dupa vreo 5 minute, adauga usturoiul, ceapa, ghimbirul, adica aromele pe care le vrei. Amesteca usor.

Pasul 6: Dupa 3-5 minute, pune legumele pregatite.
Daca ai mai multe tipuri, mai intai pune-le pe cele care necesita un timp mai mare de gatire. Ciupercile, spre exemplu, trebuie incorporate printre ultimele.

Pasul 7: La final adauga sosul preferat.
Ai grija sa nu torni prea mult deodata, pentru ca legumele se inmoaie pe masura ce scade temperatura wokului.



Pasul 8: Asteapta 3-4 minute, pana cand legumele absorb din aroma sosului, dupa care serveste.

Trucuri pentru prajire rapida
- poti folosi: tigaie din fonta, otel inoxidabil sau otel carbon;
- foloseste ulei cu nivel ridicat de fumegare;
- pregateste-ti din timp toate ingredientele. Prajirea rapida chiar este... rapida, deci nu poti lasa tigaia pe foc ca sa toci legumele;
- daca ai suficient timp, marineaza carnea inainte de a o praji;


- legumele trebuie taiate uniform, pentru a se gati simultan;
- usuca bine legumele inainte de a le pune in wok, ca sa eviti gatirea lor la aburi;
- tigaia wok trebuie sa fie incinsa bine;
- ca sa pui uleiul in tigaie, indeparteaza vasul de caldura si toarna usor, in spirala. Astfel, previi fumegarea;
- nu pune prea multa carne in tigaie, pentru ca vei scadea temperatura wok-ului, iar ingredientele se vor gati la aburi, nicidecum prin prajire;

- nu uita sa adaugi busuioc, coriandru si alte ierburi aromatice;
- pune carnea intr-un strat uniform, apoi las-o asa 20 de secunde, ca sa se intareasca, dupa care amesteca cu o lingura cateva secunde, apoi las-o inca 20 de secunde si iarasi amesteca in ea;
- cand pui lichide ori sos in tigaie, toarna-le intr-o margine, nu in centru, ca sa nu scazi temperatura din vas.

Autor:  Alina Tibichi