Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit friptura de pui perfecta


Sfaturi pentru gatit friptura de pui perfecta Ca sa gatesti o friptura de pui nu este cine stie ce filosofie, dar e bine sa stii cateva lucruri ca sa fii sigur ca nu dai gres.

Ingredientele sunt dintre cele mai comune, le avem cu totii prin bucatarie.
Metoda de gatit poate, insa, sa difere.

Bine de stiut
- pentru o cina in familie, adica doi adulti si doi copii, e suficient un pui de 1,5 kg;
- 450 gr de carne se frig cam in 20 de minute. Asadar, la fiecare 450 gr in plus, trebuie sa tii puiul in cuptor inca 20 de minute. In total, ai nevoie cam de o ora si jumatate ca sa-l gatesti perfect;
- nu acoperi carnea cu folie cand o dai la cuptor. In caz contrar, nu se va rumeni, ci se va fragezi;



- greseaza usor tava;
- cuptorul trebuie sa fie incins la 200 grade Celsius;
- ca sa vezi daca e gatit, fa testul scobitorii si uita-te cu atentie si la sucul care curge din carne. Daca e rosu, puiul mai trebuie lasat la cuptor. In schimb, daca e transparent, l-ai gatit suficient.

Cum faci friptura de pui
Ai nevoie de: carne, ceapa, morcov, telina, usturoi, sare de mare, ulei de masline, piper negru, lamaie si ierburi aromatice (cimbru, dafin, rozmarin etc.)
Clateste bine carnea, apoi usuc-o cu prosoape de bucatarie si pe interior, si pe exterior. Cu cat va fi mai putina apa, cu atat carnea se va gati la caldura uscata si va fi crocanta.
Pune un catel de usturoi in pui, apoi o frunza de dafin si 3-4 crengute de cimbru sau alte ierburi aromatice. Nu uita de piper si sare.



Stropeste carnea cu ulei de masline si unge-o usor cu o lamaie (astfel va fi suculenta). Da puiul la cuptor, cu pieptul in jos.
Intre timp, spala broccoli si cativa cartofi. Pe acestia din urma fierbe-i cam 10 minute, apoi lasa-i deoparte. Buchetelele de broccoli trebuie oparite un minut. Cand ai terminat si cu acestea, pune cartofii in tava.
La fiecare 20-25 de minute intoarce si carnea, si cartofii, ca sa nu se usuce.

Cand vezi ca s-au rumenit bine, ia cartofii din tava si acopera-i cu ceva, ca sa-i mentii calzi cat mai mult timp.
Cat timp friptura e in cuptor, soteaza buchetelele de broccoli cu unt si putina smantana, dupa care lasa-le sa fiarba la foc mic in jur de 10 minute.
La final, scoate tava din cuptor, pune carnea pe un platou si las-o asa cam un sfert de ora sau mai mult, acoperita cu folie de aluminiu si o carpa uscata. Intre timp, poti pregati un sos ori poti orna farfuriile cu broccoli si cartofi.

Autor:  Alina Tibichi