Site coolinaria.ro

5 retete de muraturi


5 retete de muraturi Borcane, otet, legume de tot felul, condimente, ierburi aromatice, toate au acaparat bucatariile in aceasta perioada.

Pe masura ce ele dispar de pe masa, in camara apar borcane care mai de care mai colorate. Este sezonul muraturilor si al conservelor!

Cu siguranta, fiecare dintre noi are cateva retete de la mama sau bunica, dar nu ar fi o idee rea sa incercam si altele.
Iata ce retete de muraturi iti propunem noi:

1. Gogonele murate
Ingrediente

450 gr gogonele (spalate si cu cozile indepartate), cca 250 ml otet alb, 2 lingurite sare, aroma de telina, cca 115 gr sare pentru muraturi, 2 catei de usturoi tocati marunt, 2 L apa, fulgi de ardei iute (optional)



Mod de preparare
Intr-o oala mare pune apa, sarea si otetul la fiert, la foc mic, in jur de un sfert de ora, amestecand pana cand sarea se dizolva complet.
Simultan, sterilizeaza borcanele prin cufundarea lor intr-o oala cu apa clocotinda.
Cand ai terminat, pune gogonelele in borcane si toarna peste ele din lichidul cu sare si otet, pana le acoperi complet.
Lasa borcanele sa se raceasca, apoi infileteaza capacele si pune-le in frigider.
Dupa cateva zile, gogonelele au suficienta aroma, astfel incat poti desigila un borcan.
In frigider rezista cateva luni.

2. Vinete murate (reteta italiana)
Ingrediente

6 vinete, sare, otet alb sau de mere, 3-4 catei de usturoi (feliati fin), o legatura de patrunjel tocata marunt, o lingurita fulgi de ardei iute rosu, 1/4 gogosar verde, menta (optional)



Mod de preparare
Feliaza subtire vinetele, apoi taie-le in fasii. Pune-le intr-o sita, amesteca-le cu sare si lasa-le la scurs.
Dupa o ora stoarce-le, pune-le pe foc intr-o oala mare si acopera-le cu 500 ml apa si cca 200 ml otet.
In momentul in care ating punctul de fierbere, stinge focul si lasa-le sa se raceasca in oala.
Separat, intr-un bol mare, amesteca ierburile aromatice cu usturoiul, gogosarul si ardeiul iute.
Stoarce cat mai bine vinetele, dupa care pune-le in bol si adauga cel putin 200 ml de ulei de masline extravirgin si vreo 60 ml de otet.
Dupa ce amesteci bine, pune vinetele intr-un borcan, presandu-le ca sa scoti tot aerul din ele (lasa cam 2,5 cm distanta intre ele si gura borcanului), mai toarna ulei de masline, apoi pune capacul si lasa-le la marinat in frigider o luna.

3. Morcovi murati picanti (reteta mexicana)
Ingrediente

cca 1 kg de morcovi mari (curatati si feliati mai subtire), 170 gr ardei iute murat, 8 boabe de piper, 1 lingurita de sare, 10 frunze de dafin, 5 catei de usturoi curatati si taiati cubulete, cca 375 ml otet, cca 375 ml apa

Mod de preparare
Incinge niste ulei si soteaza usturoiul. Adauga morcovii si soteaza-i si pe acestia cam 2-3 minute. Pune dupa aceea sarea, otetul, frunzele de dafin si boabele de piper.
Lasa sa fiarba la foc mic vreo 5 minute, apoi pune ardeiul iute si apa si mai tine, tot la foc mic, inca 10 minute.
Dupa ce se racesc complet, pune totul intr-un recipient si baga peste noapte in frigider.
A doua zi pune morcovii si lichidul intr-un borcan.
Intotdeauna, inainte de a-i servi, indeparteaza frunzele de dafin.

4. Conopida murata
Ingrediente

cca 1,4 kg conopida rupta in bucatele, 2 cepe medii feliate fin, 1/2 lingurita fulgi de ardei iute, cca 400 gr zahar, 900 ml otet de vin alb (cu 5% aciditate)

Mod de preparare
Pune o oala mare cu apa pe foc. La fiecare 3.3 l de apa adauga cca 60 gr de sare pentru muraturi.
Cand lichidul da in clocot, pune buchetelele de conopida si lasa-le sa fiarba in jur de 3 minute. Scurge-le apoi de apa.
Intr-o oala medie, amesteca ceapa cu zaharul, otetul si fulgii de ardei iute rosu, pana cand zaharul s-a dizolvat complet, dupa care fierbe la foc mediu cam 5 minute. Ia de pe foc.
Sterilizeaza 6 borcane prin fierberea lor vreo 10 minute. Scoate-le.
Cand s-au uscat, dar totusi sunt fierbinti, pune conopida si ceapa in ele, dar nu agita recipientul. Toarna apoi din mixul cu otet. Nu umple borcanul pana la refuz.
Infileteaza apoi capacele si da la rece. Rezista pana la un an. Dupa ce ai desigilat un borcan, tine-l doar in frigider.

5. Tulpini de broccoli murate
Ingrediente

3-4 tulpini de broccoli, 1/2 lingurita de sare, 1 catel de usturoi zdrobit foarte bine, 1 lingura de otet de cirese, 2 linguri de ulei de masline extravirgin



Mod de preparare
Curata tulpinile de broccoli si taie-le in felii mai subtiri.
Pune-le intr-un borcan, adauga sare, infileteaza capacul si agita bine. Lasa peste noapte in frigider.
A doua zi scurge apa adunata, dupa care pune in borcan otetul, uleiul de masline si usturoiul si amesteca.
Baga iarasi in frigider pentru cateva ore sau chiar peste noapte.
Se servesc in maxim o zi, ca sa nu-si schimbe culoarea din cauza oxidarii.

Autor:  Alina Tibichi